Plans antidesigualtat social

L'Ajuntament de Barcelona presenta les actuacions en dos barris de Sant Andreu

lpedragosa36413519 comedor  gregal170531193524

lpedragosa36413519 comedor gregal170531193524 / FABRIZIO CORTESI

2
Es llegeix en minuts

L’Ajuntament de Barcelona presentarà avui el pla de barris de dues zones del districte de Sant Andreu: Trinitat Vella i Bon Pastor-Baró de Viver. Aquest projecte, plenament operatiu, afecta 16 barris i pretén acabar amb les desigualtats a les zones més vulnerables de la ciutat de Barcelona. És un dels objectius del mandat de l’alcaldessa Ada Colau. En aquesta iniciativa s’invertiran un total de 150 milions d’euros en els pròxims tres anys i s’actuarà en un territori amb una superfície de 16,5 quilòmetres quadrats, on viuen un total de 220.500 persones.

El pla ha començat a implantar-se en barris de l’eix del Besòs: Trinitat Nova, Bon Pastor-Baró de Viver i Besòs-Maresme. Les actuacions estan vinculades a l’educació, els drets socials i l’activitat econòmica, entre altres. Trinitat Nova ha activat la Casa de l’Aigua i la transformació de l’escola Sant Jordi, mentre que el Bon Pastor se centrarà en la remodelació integral de l’institut Cristòfol Colom i també a facilitar l’accés a les TIC als més vulnerables.

Besòs s’ha bolcat en la millora del mercat municipal i també en la rehabilitació de l’actual seu de la cooperativa Gregal per millorar i repensar el projecte de menjador social, nascut fa un lustre per denunciar la falta de beques de menjador. Un altre dels projectes motors al Besòs és la reforma del cine Pere IV, un equipament municipal desocupat davant de Besòs Mar per convertir-lo en espai veïnal, i la millora de l’estació de metro Besòs Mar, actualment en obres. Els barris perifèrics també insisteixen que es resolguin les necessitats socials i es millori la mobilitat.

Tres projectes motors

Aquest pla antidesigualtat concentra la seva acció en l’eix del Besòs, Ciutat Vella, Sants-Montjuïc i els barris de muntanya. Cada un dels plans de barris tindrà tres projectes motors i «propostes d’actuació concretes» que compten amb la participació dels veïns, que són els que millor coneixen i viuen la realitat del seu territori. Els objectius són: recuperar i impulsar l’activitat econòmica, afrontar els dèficits urbanístics, accions d’atenció i millora de les condicions de vida i innovar i modificar formes de treball de l’Administració.

Els projectes motors del pla de barris de Raval Sud i Gòtic Sud, presentats el mes de març passat, aposten per promoure el dret a viure a la zona «en condicions dignes i assequibles i la lluita contra la gentrificació». Aquí està prevista una inversió que supera els 22 milions d’euros. A més a més, estan previstes ajudes econòmiques per a la rehabilitació de vivendes, posant l’accent en finques que tenen alta vulnerabilitat.

Notícies relacionades

Les actuacions destacades al Raval Sud i Gòtic Sud consistiran, a més a més, a reforçar els equipaments de proximitat, com Can Seixanta o el Borsí. El primer passarà a albergar vivenda pública i equipaments d’activitats destinades als joves i a les entitats que fomentin la cultura. El Borsí acollirà la biblioteca Andreu Nin, que ara comparteix espai a la Rambla amb l’Escola Superior de Disseny Elisava.

També s’actuarà en els espais públics d’aquests dos barris de Ciutat Vella per afavorir «les activitats de caràcter veïnal». Aquests espais són les places de Vázquez Montalbán i Salvador Seguí i la Rambla del Raval.