L'ajuntament aprova una comissió d'investigació sobre Barcelona Regional

Ciutadans proposa analitzar la tasca de l'àrea d'Urbanisme durant el mandat de Trias

El grup Dèmocrata, ERC i el PP sol·liciten estudiar també l'etapa d'Hereu

 

  / JOAN CORTADELLAS

3
Es llegeix en minuts
TONI SUST / BARCELONA

Entre retrets, el ple municipal de Barcelona va aprovar ahir la creació d’una comissió d’investigació sobre les irregularitats vinculades amb la gestió de Barcelona Regional durant el mandat 2011-2015, amb Xavier Trias com a alcalde i el tinent d’alcalde Antoni Vives, la seva mà dreta, com a responsable de l’empresa. 

La comissió, va afirmar la seva promotora, la presidenta del grup de Ciutadans, Carina Mejías, ha d’analitzar aquests assumptes, així com les ombres de l’Institut Municipal d’Informàtica i l’adjudicació de les obres de les Glòries, pels seus presumptes vincles amb la trama del 3%, però el text de la iniciativa, acordat per Ciutadans amb el govern de Barcelona en Comú i el PSC, no concreta en absolut: parla d’una comissió d’investigació «sobre diferents actuacions de la gestió del període 2011-2015 que han sigut o són subjecte d’una investigació per part de la fiscalia», en al·lusió als casos amb què s’ha vinculat Vives.

MIRAR MÉS ENRERE

El grup Demòcrata (l’antiga CiU), que es va abstenir, i ERC, que va votar a favor de la comissió, van mostrar la seva molèstia perquè no s’acceptés la seva petició d’ampliar la investigació fins al 2007, quan governava el PSC, amb Jordi Hereu com a alcalde, i van acusar Ciutadans d’acceptar restriccions a la investigació. El popular Alberto Fernández Díaz va acusar el grup de Mejías d’acceptar una rebaixa en les seves pretensions i limitar el que demanaven investigar per tancar un pacte amb Barcelona en Comú. 

El govern municipal  va anunciar al febrer que estava disposat a acceptar una comissió d'investigació sobre la gestió de Barcelona Regional. Ho va fer al parlar de la comissió de seguiment oberta per aquest cas: el consistori qüestiona contractacions a persones que cobraven sense desenvolupar cap tasca així com una subvenció de 589.000 euros per activitats de promoció a l'estranger que l'ajuntament no considera justificades. No obstant, a la vista del text de la proposta, la comissió podria analitzar també fets que la fiscalia ha arxivat. 

En la setmana en què es compleixen dos anys de la victòria de Barcelona en Comú, el ple municipal va censurar l’acció de govern d’Ada Colau i Barcelona en Comú, primer en solitari i des del maig del 2016 amb el PSC com a soci. El grup Demòcrata va presentar una proposició en què «censura l’acció del govern municipal» i demana «un canvi de rumb en la seva política per governar des del diàleg i la recerca activa del consens amb els grups de l’oposició i els agents socials de la ciutat». 

Notícies relacionades

«Hi ha un abisme entre les promeses i les realitzacions en les accions de govern», va afirmar el portaveu del grup Demòcrata, Joaquim Forn. La proposta va ser aprovada amb el vot de tots els grups menys els del govern i la CUP. El regidor no adscrit Gerard Ardanuy es va abstenir. A continuació es va debatre una iniciativa similar del PP que no va prosperar: hi van votar a favor el grup Demòcrata, Ciutadans i el PP, i en contra els del govern i la CUP. Com que ERC i Ardanuy es van abstenir, l’assumpte va acabar en empat, que l’alcalde accidental, Gerardo Pisarello, va decantar cap al no amb el seu vot de qualitat.

EDIFICI RESCATAT

L’ajuntament va anunciar que ha adquirit l’edifici situat al número 37 del carrer de Leiva, a Hostrafrancs (Sants-Montjuïc), per evitar l’expulsió dels veïns per part d’un fons d’inversió, Vauras Investment, que el va comprar a Anida Operaciones Singulares, propietat del BBVA, per 2,7 milions d’euros. Aquesta quantitat la pagarà el consistori recorrent al dret de retracte. La propietat el pot recórrer.