LA MOBILITAT A LA CAPITAL CATALANA
Dilluns de suplici al metro de Barcelona
Milers d'usuaris pateixen grans aglomeracions a causa de la vaga, que ha reduït el passatge un 25%, segons TMB
Només carteristes i pillos estan a gust en un entorn força més massificat del que és habitual, sobretot a la L-1 i la L-5

jgblanco38167740 barcelona 24 04 2017 convocatoria de huelga en el metro entr170424113934 /
La jornada d’ahir va ser una mica més dilluns del que és habitual per a milers d’usuaris de la xarxa de metro de Barcelona. A llevar-se d’hora, a les cares de son i al cru retorn a la quotidianitat laboral s’hi va sumar l’enduriment de les habituals condicions en què es viatjava en la majoria de línies en hora punta matinal a causa de la vaga convocada pels treballadors de Transports Metropolitans de Bar-celona (TMB), disconformes amb la marxa de les negociacions sobre el seu conveni col·lectiu. Unes aturades que es repetiran cada dilluns laborable de forma indefinida. L’operadora va xifrar en el 25% el descens del passatge en les primeres hores de la vaga.
Vagons atapeïts, persones creuant els dits a l’andana i esperant que en el pròxim comboi sí que hi hagi un mínim espai on acoblar-se per arribar a destí. «¡Això sembla el metro de Tòquio!», vocifera un usuari, entre la ironia i l’amargura, davant la multitud que l’envolta a la parada de Sants Estació, a la línia 5. A fe que només hi faltaven els em- penyedors
perquè aquest dilluns Barcelona semblés un destí més del suburbà del país asiàtic.
Alguns usuaris empatitzen amb els vaguistes, però altres no accepten ser "víctimes" de la protesta
Els més matiners van afrontar condicions menys extremes en els seus desplaçaments. Ho va testificar Flor de María Ramírez, previsora com pocs, que es va llevar «hora i mitja abans per evitar problemes». «Caic de son, he dormit menys i malament, pensant que no podia arribar tard avui al meu destí, al carrer de Còrsega», va explicar. Un dilluns que va començar «més costa amunt» del que és habitual per a ella, però no fins al punt de parlar amb rancor dels treballadors del metro: «Si reclamen i perden diners deu ser perquè està justificat», va resumir.
TENSIÓ
Eduard Pasqual va qüestionar l’estratègia dels vaguistes «perquè acaben fent mal al treballador del carrer, no pas als dirigents de la seva empresa». «Si els volen fer patir, que s’organitzin per deixar els torns oberts i que no pagui ningú, així ho passen malament els empresaris i no els viatgers», va detallar aquest estudiant, que viatja des de Sants fins a Drassanes.
La primera franja de les aturades intermitents, des de les 7.00 fins a les 9.00 hores, va causar grans aglomeracions a la xarxa, cosa que va obligar a regular l’afluència de passatgers en estacions com les de La Sagrera (L-1 i L-5) i Sagrada Família (L-2 i L-5), segons va informar TMB, que va destacar que els segments centrals de les línies L-1 i L-5 van ser els més afectats per l’aturada, però sense incidents ressenyables.
Els segments centrals de la L-1 i la L-5 van ser els més afectats per l'aturada d'ahir al matí
Sí que hi va haver moments de tensió per entrar i sortir del vagó. Condicions penoses per a la majoria, l’agost per a carteristes i pillos. A Entença, una noia es va encarar amb un individu amb gorra i li va retreure que estigués aprofitant l’atapeïment per fotre mà a una jove com, va assegurar, havia fet poc abans amb ella. L’home va recular com va poder i amb prou feines va balbucejar alguna cosa mínimament intel·ligible.
ALTA DENSITAT
Les xifres donaven fe de l’alta densitat de passatgers: al matí van circular 57 trens en lloc dels 141 habituals en aquesta primera franja. Els serveis mínims que havia fixat la Generalitat es van situar en el 40% en les hores punta, de set a nou del matí i de quatre a sis de la tarda, i del 20% entre les 20.30 i les 22.30 hores. La UGT va xifrar en el 95% el seguiment del primer tram de l’aturada i va preveure un seguiment semblant durant els altres dos períodes.
La presidenta de TMB, Mercedes Vidal, va explicar que durant les primeres dues hores d’aturada el passatge va disminuir el 25%. Vidal va subratllar que aquesta protesta «no té raó de ser» perquè el conveni que es negocia «no té cap mena de retallada, ni de personal, ni de sou ni de condicions laborals».
Pel que fa a la reducció dels sous dels directius, va assegurar que «mai s’ha plantejat en negociacions de conveni» i va qüestionar la incidència real que pugui tenir «en els 400 milions en salaris» que es gasta TMB en la seva plantilla de 3.555 treballadors. Va rebutjar la denúncia sindical que TMB havia fet sortir més trens dels estipulats en els serveis mínims.
Trias demana no "eternitzar" la situació
El president del grup Demòcrata, Xavier Trias, va lamentar l’impacte de la vaga de metro i va reclamar al govern d’Ada Colau i als sindicats no «eternitzar» la situació: «S’ha d’exigir a l’ajuntament que prengui decisions i arribi a un acord estable, i als sindicats que sàpiguen que les vagues afecten molt la gent i que s’han d’adaptar». «També exigeixo que sindicats i treballadors no se sentin enganyats; al negociar has de complir el que pactes», va concloure.
- ESPORTS ¿Quants diners s'emportaria el Barça per guanyar la Lliga?
- Investigació ¿Quantes hores has de dormir si vius a Catalunya? La Universitat de Columbia ho revela
- En dos anys Catalunya vol incorporar 200.000 migrants al mercat laboral amb el nou reglament d’estrangeria
- Detectades obres il·legals en una reforma de Consell de Cent
- Tancada des del 2018 Barcelona estudiarà la viabilitat de reobrir la ‘platja de l’Eixample’ el 2026
- Pressupostos de 2026 Illa rellançarà el dilluns la llei de barris amb una inversió de més de 800 milions
- Novetats en el format RTVE pren mesures amb 'La familia de la tele': separa Aitor Albizua i Inés Hernand de María Patiño i elimina el cor d'un dels seus blocs
- Pederàstia a l'Església La família d'un exalumne de Jesuïtes Casp ja mort denuncia després de veure 'La Fugida' que va patir abusos de Francesc Peris
- Unió Europea Barcelona i una quinzena de capitals europees demanen a la UE un fons per a vivenda de 300.000 milions d’euros a l’any
- Editorial Una investigació lenta