Més que una mesquita a Sants

El Centre Cultural Islàmic ofereix classes d'idiomes i repàs escolar a nens

El nou local del carrer de Súria que genera rebuig veïnal agruparà totes les seves activitats

zentauroepp37873761 mezquita sants170330203655

zentauroepp37873761 mezquita sants170330203655 / JULIO CARBO

3
Es llegeix en minuts
BEATRIZ PÉREZ / BARCELONA

Fins fa no gaire, als baixos dels números 8 i 10 del carrer de Súria, al barri de la Bordeta (Sants-Montjuïc), hi havia un supermercat DIA. El Centre Cultural Islàmic de Sants (que inclou la mesquita Rahma) ha comprat recentment aquest espai de 500 metres quadrats i, a partir del mes de maig, s'hi establirà. La reubicació d'aquesta entitat, amb uns 35 anys d'història al barri, és rebutjada per part dels veïns dels immobles adjacents. Desconfien de la mesquita, de les activitats del centre i també de les obres de condicionament que s'estan portant a terme i que han sigut subvencionades en un 75% per l'ajuntament.

Actualment, la seu del Centre Cultural Islàmic de Sants (d'uns 80 metres quadrats) és al número 7 del Camí de la Cadena i el seu trasllat és a conseqüència de les obres d'urbanització de l'antic complex industrial de Can Batlló. Fa anys que, degut a la seva petitesa i a les seves precàries condicions (té molt mala ventilació), la mesquita només està habilitada perquè hi resin homes.

El 2015 el consistori va cedir provisionalment la nau 120 de Can Batlló per a les oracions dels divendres, en què participen dones i homes, ja que molta gent es veia obligada a resar al carrer davant la falta d'espai. És aquí on opera la controvertida mesquita, centre receptor de les crítiques abocades per part del veïnat del carrer de Súria.

"La convivència amb el barri ha sigut sempre molt bona", certifica Laila el-Karahaf, veïna d'una casa adjacent amb la seu del centre cultural, al Camí de la Cadena. Aquesta dona, el pare de la qual va ser un dels fundadors de la mesquita, va cada dilluns i dimarts al centre per escoltar l'Alcorà. "La comissió de festes del barri és, per exemple, una de les entitats que ens estima molt -prossegueix-. Per a l'última festa major vam preparar 40 quilos de cuscús i 40 més de carn". El centre també forma part del Secretariat d'Entitats de Sants, Hostafrancs i la Bordeta.

CLASSES DE REPÀS

El Centre Cultural Islàmic posseeix, a més de la seu i la nau de Can Batlló, un petit local en el número 12 del carrer de Súria. Aquí es porten a terme classes d'àrab per a nens d'entre 6 i 9 anys. "Els seus pares són àrabs, però ells van néixer aquí i entre ells parlen castellà", explica Samia Kharbauche, la professora d'aquest grup que es reuneix els dijous i els dissabtes i que, en aquests moments, està encara aprenent l'alfabet àrab.

Com totes les professores de les classes que es porten a terme en aquesta entitat, Kharbauche és voluntària. El seu treball remunerat prové de tasques de neteja en hotels.

El centre també ofereix en aquesta aula classes de castellà i català, així com repàs escolar per a alumnes d'ESO. "Fan matemàtiques, anglès, preparen exàmens...", explica Mohamed Boutaliss, president de l'entitat, que no entén per què el trasllat del centre genera tanta polèmica si el local on es desenvolupen aquestes classes està pràcticament al costat del definitiu en el qual s'ubicaran a partir dek maig. "Mai hi havia hagut polèmica", assevera.

Aquest nou local de 500 metres quadrats permetrà aglutinar en un sol espai les diferents activitats que, fins ara, el centre desenvolupa separadament. Comptarà amb una sala de culte per resar, dues aules per als cursos d'idiomes i reforç escolar i una sala per a activitats culturals relacionades amb el barri.

I a més, hi ha plans de futur. "No volem que els nens de 16 anys estiguin al carrer, per això volem muntar un equip de futbol del centre cultural", continua Boutaliss. "I que sigui un equip per al barri, que no només estigui obert per als Mohammad o Alí, sinó també per als Antonio i Juan".

RECEPTES

Notícies relacionades

El president del centre nega, com alguns veïns critiquen, que es tingui la intenció de construir una cuina al nou local. "No tenim sortida de fums, per tant no podem fer-ho", garanteix. El que sí que faran són classes teòriques de cuina. Per exemple, ensenyaran la recepta del famós cuscús marroquí.

Encara que l'activitat és molt menor i el seu centre no compta amb vincles estatals, Boutaliss compara l'activitat que desenvolupen amb la que l'Instituto Cervantes porta a terme en ciutats com Nador o Tànger, al Marroc. I pel que fa a la por en part generada per la cadena d'atemptats terroristes a Europa, respon amb contundència: "A la mesquita ens coneixem tots. Hi ha control de la gent que ve".

Temes:

Musulmans