ACCIDENT MARÍTIM

Trobat el pesquer accidentat a Barcelona

Està previst que els dos supervivents de l'embarcació declarin aquest dimecres

La investigació determinarà de qui va ser la culpa. / DANNY CAMINAL / ALTES VÍDEO

3
Es llegeix en minuts

La Conselleria d’Agricultura ha confirmat que l'objecte localitzat per l'embarcació d'inspecció pesquera 'Lluerna' coincideix per la situació, les dimensions i la forma amb el vaixell pesquer d'arrossegament enfonsat dilluns al col·lisionar amb un mercant rus.

L'embarcació d'inspecció de la direcció general de Pesca ha obtingut imatges submarines de l'embarcació després de passar gran part de la nit fent tasques d'investigació. En aquest temps, la 'Lluerna' ha rastrejat una quadrícula de 1000 x 1500 metres de la zona compresa entre el punt de col·lisió i el punt d'enfonsament del vaixell.

És en aquesta zona on s'ha localitzat un objecte d'uns 24 metres de longitud totalment compatible amb el vaixell enfonsat. La localització de l'embarcació ha sigut possible gràcies a l'ajuda de tècnics del Departament de Geociències Marines de la Universitat de Barcelona i les sondes acústiques de què disposa la 'Lluerna'.

ROBOT SUBMARÍ

La consellera d'Agricultura, Ramaderia i Pesca, Meritxell Serret, ha explicat que la barca d'inspecció del departament ha estat treballant amb un robot submarí i una sonda acústica per localitzar 'El Fairell'. A més, les 11 embarcacions d'arrossegament de la Confraria de Pescadors de Barcelona han col·laborat amb Salvament Marítim i amb la Guàrdia Civil en l'operatiu de rescat dels mariners desapareguts.

El patró major de la Confraria de Pescadors de Barcelona, José Manuel Juárez, ha assegurat que el vaixell rus 'Mid Volga 2' va abordar per babord el pesquer 'El Fairell' en l'accident de dilluns, i ha apuntat a "un error humà". "un error humà".

En declaracions als mitjans, ha afirmat: "Pot ser un error humà més que una altra cosa. Han abordat per la banda de babord el pesquer; això ho tinc claríssim", encara que no ha volgut anar més enllà en les seves explicacions de qui va cometre l'error. Ha afegit que va intercanviar poques paraules amb els mariners rescatats: "¿Com esteu? Bé, però es van enfonsar". A més d'explicar que estaven al fons del mar, i que se'ls va emportar un remolí i van sentir un gran cop.

ELS SUPERVIVENTS

Segons ha explicat aquest dimarts un armador jubilat, José Antonio Caparrós, que ha parlat amb els familiars del patró i del mariner rescatats, un dels dos supervivents va salvar la vida perquè va poder sortir per la finestreta del pont de la nau, mentre que l'altre es va agafar a un pal i va caure a l'aigua, d'on va ser rescatat per la tripulació del mercant.

Segons aquest armador, els quatre mariners, que arribaven al port després de passar la jornada de pesca a la zona marítima de Castelldefels (Barcelona), estaven treballant de genolls, sense visibilitat, triant la pesca, quan van ser envestits pel mercant rus.

El mariner desaparegut d'origen senegalès feia sis mesos que treballava a 'El Fairell', mentre que el d'origen marroquí feia 15 anys que treballava com a pescador, i té el seu domicili a l'Hospitalet de Llobregat (Barcelona), amb la seva dona i dos fills, segons els seus amics, que s'han desplaçat també a la zona portuària. 

DECLARACIÓ

La Guàrdia Civil ja ha pres declaració als tres tripulants del vaixell mercant rus 'Mid Volga 2'. En el mercant rus, que partia de Barcelona cap al port d'Alexandria, a Egipte, hi havia una dotzena de persones, si bé la Guàrdia Civil ha interrogat els únics que tenien responsabilitat en la navegació de la nau: el capità, l'oficial i el mariner.

Està previst que els dos supervivents del pesquer declarin aquest dimecres, també en condició de testimonis, després d'haver rebut l'alta mèdica dilluns a la nit.

Són el patró i un mariner, que van ser rescatats i traslladats fora de perill a l'Hospital Asepeyo de Sant Cugat del Vallès (Barcelona).

Notícies relacionades

La flota pesquera de Barcelona no ha sortit avui a pescar en senyal de dol per la desaparició de dos dels pescadors. Segons ha informat la Confraria de Pescadors de Barcelona, els vaixells de pesca d'encerclament s'han quedat amarrats, mentre que els d'arrossegament s'han sumat aquest matí a les tasques de recerca i rescat dels dos mariners desapareguts.

El port de Barcelona opera avui amb normalitat, mentre que el pesquer segueix immobilitzat, per ordre de Capitania Marítima, al dic sud de la zona d'ampliació de la zona portuària.