13 FAMÍLIES EN DIFERENTS SITUACIONS

"Et fa la sensació que tot està planificat"

El 37 del carrer de Leiva ha sigut adquirit per un fons d'inversió que ja ha anunciat als inquilins que no renovarà contractes

Els inquilins, amb rendes antigues, contractes temporals o en pisos okupats, s'han unit per denunciar l'especulació immobiliària

jgblanco37690351 veins del carrer leiva 37 bertran170316102451

jgblanco37690351 veins del carrer leiva 37 bertran170316102451

2
Es llegeix en minuts
HELENA LÓPEZ / BARCELONA

Al carrer de Leiva, 37, s’ho prenen amb humor, malgrat tot. Fins i tot han escrit una cançó. «'Vivimos en el 37 de la calle de Leiva, y nos van a echar a la calle, si nadie lo remedia'», canten. La van estrenar aquest dissabte, en un agromercat celebrat al barri d’Hostafrancs, el seu, del qual no volen marxar. De les 13 vivendes que conformen la finca, recentment adquirida pel fons d’inversió Vauras Investment, hi ha pisos amb rendes antigues, contractes temporals i pisos okupats. Però ho tenen clar. Tots. «Des que vam començar a rebre les notificacions de no renovació dels contractes temporals hem fet una pinya. La compra ens ha unit», explica el Jaume, que viu en un pis amb renda antiga i de moment solament ha rebut la clàssica carta en què li anuncien el canvi de número de compte al qual ha d’ingressar el lloguer.

La seva finca està davant de la PAH –fet que ajuda, com a mínim a apoderar-se– i s’han sabut moure a les xarxes socials. Tant, que fins i tot el cantant Nacho Vegas els va anar a visitar aquest cap de setmana, aprofitant la seva visita a Sants, i es va fer una foto de suport amb aquest combatiu grup de veïns que es neguen a permetre que un fons inversor decideixi el seu futur.

«Durant la crisi vam veure què passava amb les hipoteques, i ara van pels lloguers. Et queda la sensació que tot estava planificat. Van canviar la llei per escurçar els contractes a tres anys, i aquests primers contractes just acaben coincidint amb l’escalada de preus», explica el David, un altre dels veïns amb un contracte temporal. «Hem fet la vida aquí. La meva filla va al col·legi aquí. ¿Per què hem de marxar?», reflexiona.

Notícies relacionades

Asseguren que no han patit assetjament immobiliari –«el més semblant és que ens han col·locat seguretat privada a la porta»–, però defineixen la situació de «terrible». «De la nit al dia passes de ser un veí a ser un 'bitxo' [com es coneix els inquilins que dificulten la venda dels immobles per part dels especuladors]», explica el Jaume. «¿Quin futur espera a la ciutat –reflexiona– si deixem  que s’expulsi així els veïns?»

LLUITAR PEL «BÉ COMÚ»

La Carme, una altra de les residents del 37 de Leiva , també amb contracte temporal, apunta que tots són bastant conscients que tenen poca cosa a fer quan se’ls acabi el contracte, però estan decidits a lluitar «pel bé comú». «Volem posar el tema a sobre de la taula. Donar visibilitat a la situació i obrir el debat. Que els inversors, almenys, no ho tinguin tan fàcil», conclou.