Rèquiem per un bar cultural

El Gipsy Lou del Raval tanca després de la tercera multa per excés d'aforament

Els socis no pensen recórrer l'última sanció que els obliga a abaixar la persiana sis mesos

abertran36421503 barcelona 25 11 16 el grupo de rumba sandunguera actua en gi170203133144

abertran36421503 barcelona 25 11 16 el grupo de rumba sandunguera actua en gi170203133144

4
Es llegeix en minuts
NANDO CRUZ / BARCELONA

Barcelona perd avui un altre bar cultural. El Gipsy Lou es rendeix. No serà una pèrdua menor. El local del Raval acollia concerts cada dia de la setmana. Només ha aguantat quatre anys obert, però s’ha convertit en un referent de la música en viu. El d’avui serà el seu últim concert. Una nova sanció obliga els seus socis a tancar sis mesos i ja no tenen ganes de recórrer. Tancaran el 8 de febrer per sempre.

    

El Gipsy ja estava complint una multa anterior. No va aixecar la persiana en tot l’estiu i des de setembre només obria i programava concerts de dimecres a dissabte; una solució que va acceptar l’ajuntament per evitar que tanqués sis mesos i ja no tornés a obrir. «Hem aguantat amb un porter que mantenia l’aforament en 80 persones», explica Aurélie Krummenacher, una de les sòcies. L’aforament legal del Gipsy és de 47 i si es resten els músics i els treballadors, ja no n’hi entraven ni 40. El local té 100 metres quadrats, encara que d’ús públic en són uns 60.

VISITA I SANCIÓ

El Gipsy Lou va obrir l’abril del 2013. El gener del 2014 va rebre la primera multa per programar concerts. Va tancar un mes. El febrer del 2015 la sanció va ser per excés d’aforament i implicava sis mesos de clausura. A l’octubre, una altra visita de la Guàrdia Urbana va acabar en sanció. «Ni van entrar al local i van dir que hi havia 180 persones, quan no hi cap tanta gent», denuncia Krummenacher. Dels 365 dies del 2016, el Gipsy ha estat tancat 110. I un dels que va obrir, el 21 d’octubre, va rebre una altra inspecció i una multa. Hi havia 70 persones al local.

  

 Les sancions i, sobretot, la impossibilitat de ser rendibles complint l’aforament fixat han acabat amb un altre bar de música en viu. El Gipsy tenia llicència de bar cafeteria, era per això el seu aforament era més restringit que el d’un local de concerts. És el mateix cas que ha deixat l’Heliogàbal gairebé sense concerts el 2016 i que, molt probablement, no reprendrà la seva activitat fins al febrer de l’any que ve, tal com ha declarat a aquest diari el seu propietari Albert Pijuan. I és el problema de moltíssims locals més.

  

 «Si la Urbana es passa un dissabte a la una de la matinada per tots els locals que funcionen més o menys bé a Barcelona, podria tancar-los tots», tem l’empresària suïssa. Per això, encara que el Gipsy Lou es rendeix, alerta del problema: «Nosaltres vam arribar tard, però les coses han de canviar perquè si no demà tancarà un altre bar».

  

 L’ajuntament treballa en una categoria que permeti assignar als locals un aforament en funció de l’activitat que realitzen. Però és una negociació enredada en lleis estatals i plans d’usos de districte mentre van caient peces del teixit cultural.

    

Quan encara no han complert amb els primers sis mesos de tancament, el Gipsy ha d’iniciar un altre període avui. «L’ajuntament diu que si agafem uns bons advocats i lluitem molt potser podríem obrir d’aquí un mes. Però, ¿per a què?», es pregunten. «Ja no hi ha solució. La Urbana tornarà a passar, ens obrirà un altre expedient i hi haurà un altre tancament». Com que son sancionats per excés d’aforament, la Urbana visita el bar de tant en tant per comprovar que no hi reincideix. «I això és un peix que es mossega la cua», il·lustra Krummenacher.

L'ÚLTIMA RUMBA

Una bona nit, superant l’aforament de sobres, el Gipsy podia fer 1.000 euros de caixa. Pagar a músics i treballadors ja en són 400. I després hi ha un lloguer mensual de 2.000 euros i altres despeses fixes (llum, aigua, SGAE, gestoria, Seguretat Social…) que sumen mil i escaig més. Quan encara podien acollir 120 espectadors al local, els grups s’emportaven 250 euros. «Ara és difícil que en treguin més de 150», exposa Aurélie. El bar sobrevivia i els músics malvivien.

  

 L’últim concert serà el de Sandunguera, grup de rumba de Víctor del Río. «Actuar al Gipsy era una motivació extra que no em generaven altres locals», diu el rumber, que defineix el Gipsy com un local «petit i humil que compensava les seves carències amb un públic entregat i generós amb ganes de passar-s’ho bé i escoltar». Com a barceloní, creu que el tancament «talla a la ciutat un altre dit de la seva malferida mà generadora de cultura».

Notícies relacionades

    

El Gipsy Lou mor, però l’enterrament serà sonat. El dissabte 11 a la Nau Bostik hi haurà 12 hores de música, vuit grups, tres discjòqueis i diverses performances. L’aforament és de 500 persones i calculen que es quedarà petit. És el llegat del Gipsy i de qualsevol bar: més enllà dels artistes que hagin trepitjat el seu escenari, la comunitat que va generar i que se’l va fer seu. En el seu cas, més de 500 persones per a un bar on només podien entrar 47.