COMENCEN DIMECRES, 8

Una trentena d'actes commemoraran el 25è aniversari dels Jocs de Barcelona

Presentat el logotip i la pàgina web de la celebració, que s'estendrà des del febrer fins a finals d'any

abertran1404697 especial 25 aniversario de el periodico de catalunya    expo170203125506

abertran1404697 especial 25 aniversario de el periodico de catalunya expo170203125506

3
Es llegeix en minuts
Joan Carles Armengol
Joan Carles Armengol

Periodista

ver +

«Una pluja fina d’actes amb inter-acció de la ciutadania per mantenir viu el record». Així va definir el tinent d’alcalde Jaume Asens el programa que ahir es va presentar per commemorar el 25è aniversari dels Jocs Olímpics i els Jocs Paralímpics de Barcelona-92. «És un any per mantenir viva la memòria d’un esdeveniment que va marcar una època a la ciutat i el país», va afegir l’alcaldessa Ada Colau, en un solemne acte al Saló de Cent de l’ajuntament, ple de les personalitats i entitats que van fer possible el miracle olímpic d’aquell inoblidable estiu del 1992.

Un esdeveniment que va canviar no solament la ciutat, sinó els ciutadans, i que tindrà una celebració de perfil baix, sense grans actes, malgrat que l’agenda segueixi oberta a l’espera d’aportacions que hi puguin fer diferents institucions, entitats i organismes del territori. De moment, a la nova pàgina web oberta per al seguiment de totes les iniciatives (barcelona.cat/25anysolimpica) consten una trentena d’actes. El primer serà dimecres que ve, amb la conferència del cicle 'Ciutat i olimpisme' que analitzarà els bastidors dels Jocs.

Un altre homenatge important serà amb motiu de la Marató de Barcelona, el 12 de març, ja que s’hi ha invitat els sis medallistes (tres homes i tres dones) que van pujar al podi en aquelles llegendàries curses del 1992.

El programa preveu incloure la temàtica olímpica i actes d’homenatge en esdeveniments tradicionals de la ciutat, com l’Esports Film Barcelona, el festival Grec’17 i la Cursa i el Piromusical de la Mercè. Al juliol se celebrarà una festa a l’Anella Olímpica de Montjuïc, i a l’octubre un Fòrum Olímpic. El Museu Olímpic i de l’Esport de Montjuïc farà jornades de portes obertes des de juliol fins a setembre.

I els dies 10 i 11 d’abril, Solidaritat Olímpica (organisme dependent del COI) celebrarà una reunió a la capital catalana, segons va revelar ahir la consellera de Presidència, Neus Munté.

A LES 16 SUBSEUS

Tots els actes estaran presidits pel logotip de l’aniversari, creat per Josep Maria Trias, el mateix dissenyador gràfic que ja va fer els logos dels Jocs Olímpics, així com dels Paralímpics del 1992. El nou logotip uneix el clàssic d’aquell any amb la xifra 25, seguint el mateix estil de llavors.

La programació no es limita a la ciutat de Barcelona, sinó que inclourà les 16 ciutats que van ser  subseus el 1992. A més, els 22 equipaments esportius de les seus estaran senyalitzats amb informació relativa al que van viure en aquell estiu de fa 25 anys.

L’acte d’ahir a l’Ajuntament de Barcelona es va convertir en l’ocasió idònia per retre tribut als personatges que van fer possible els Jocs del 92. En el capítol d’agraïments van destacar els dirigits a l’alcalde olímpic Pasqual Maragall (absent per qüestions de salut) i al desaparegut expresident del Comitè Olímpic Internacional (COI), Juan Antonio Samaranch, representat per la seva filla María Teresa.

Notícies relacionades

«No s’ha d’oblidar una persona tan rellevant per a l’olimpisme i per als Jocs de la ciutat com va ser Juan Antonio Samaranch», va assegurar Neus Munté, un pis per sobre d’on l’ajuntament va pretendre retirar una escultura donada per l’exdirigent. «Ningú pot oblidar una persona que va ser tan important perquè els Jocs se celebressin aquí», va redundar el president del Comitè Olímpic Espanyol, Alejandro Blanco, que va definir Samaranch com un d’aquells «caps privilegiats que van demostrar al món que nosaltres som bons tal com som, però que quan ens ajuntem som els millors del món. Aquest és el missatge i el llegat que ens van deixar els Jocs».

Uns Jocs que, segons Colau, van deixar «un llegat en forma de sentiment d’orgull i autoestima que ha de servir per projectar cap al futur una Barcelona justa, solidària i compromesa amb els valors de l’esport i la igualtat d’oportunitats». Un futur en el qual la ciutat haurà de resoldre el debat sobre quin tipus de model esportiu vol aplicar.