Barcelona s'oferirà en la cavalcada dels Reis Mags com a ciutat d'acollida als refugiats

La celebració estrena carrosses per a Melcior, Gaspar i Baltasar, i manté el pressupost de l'any passat, 650.000 euros

Així són les noves carrosses dels Reis Mags. / JULIO CARBÓ

3
Es llegeix en minuts
TONI SUST / BARCELONA

La cavalcada dels Reis Mags a Barcelona mantindrà demà el seu itinerari habitual per la ciutat, que s’iniciarà amb l’arribada de Ses Majestats al Moll de la Fusta, prevista per a les 16.30 h, a bord del paquebot 'Santa Eulàlia'. Els rebrà l’alcaldessa, Ada Colau, que, com és tradició, els entregarà el pa i la sal com a símbol d’acollida i hospitalitat, així com la clau que obre totes les portes de la ciutat.

La desfilada començarà a les 18.00 hores a l’avinguda del Marquès de l’Argentera i finalitzarà a la cruïlla de l’avinguda Maria Cristina amb l’avinguda de Rius i Taulet, aproximadament, a les 20.45 h.

El segon tinent d’alcalde, Jaume Collboni, que va presentar ahir la cavalcada, va explicar que l’acte servirà perquè la ciutat enviï un missatge clar: «Mentre en altres llocs d’Europa s’aixequen fronteres, Barcelona vol demostrar que és una ciutat d’acollida». El missatge s’inscriu en la voluntat mostrada pel govern de Colau per participar en l’acollida a refugiats de conflictes com el de Síria, entre altres països, que de fet no han arribat. 

La previsió era que a tot Espanya arribessin 15.000 refugiats, eritreus, sirians i afganesos, dels quals entre 3.000 i 5.000 havien de quedar-se a Catalunya. El consistori va apostar per aquest tema fins al punt de declarar Barcelona ciutat refugi i de programar l’atenció als forans que ho requerissin. Juntament amb altres ciutats, ha denunciat que els Estats estan frenant l’arribada. Al seu torn, l’oposició municipal ha acusat l’alcaldessa de centrar-se en aquesta qüestió buscant el rèdit estètic.

El consistori anuncia un operatiu de seguretat "habitual"

Barcelona no ha precisat si prendrà mesures excepcionals en la cavalcada pel nivell d'alerta antiterrorista decretat pel Ministeri d'Interior, de 4 sobre 5, igual que fa un any. Fins ara, en grans esdeveniments, com la festa de Ca`d'Any, a Barcelona no s'han pres mesures com la de tancar l'accés a camions, cosa que sí que s'ha fet a Madrid. Jaume Collboni ha afirmat aquest dimarts que l'operatiu previst per a la cavalcada serà l'habitual, si bé ha afegit que es tindrà en compte la situació actual. El socialista no ha volgut entrar en detall sobre possibles mesures afegides.

El pressupost de la cavalcada és de 650.000 euros, el mateix que l’any passat, i s’espera que més de mig milió de barcelonins assisteixin a la desfilada. Corre el rumor que el rei Melcior s’assemblarà una mica a un soci de govern de Colau.

80 CARTERS

Els Reis Mags arribaran amb un seguici compost, entre altres, per 80 carters, preparats per recollir les últimes cartes per a l’entrega de regals. En principi, a Barcelona la marxa no comptarà amb abundància d’arsenal patriòtic, com si que s’espera que passi a Vic, cosa que Collboni va criticar ahir. El segon tinent d’alcalde es va pronunciar a favor de «no polititzar» la cavalcada: «No em sembla bé. Tenim 364 dies per fer-ho i el que toca és disfrutar d’aquesta festa infantil», va dir sobre la reivindicació independentista. «És una opinió personal, segurament compartida per tot l’ajuntament», va afegir.

Aquest any, els reis Melcior, Gaspar i Baltasar estrenen carrosses, que el tinent d’alcalde va presentar juntament amb Marta Almirall, directora de festes de l’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB). Estan inspirades, respectivament, en els jardins plàcids propis d’espais com el de l’Alhambra de Granada, en un bosc encantat que beu de les fonts de la sobrietat dels jardins japonesos i en les màscares d’animals, essencials en la iconografia africana.

CARROSSES I GASOLINA

Notícies relacionades

Com que de vegades ni els Reis Mags ho poden fer tot, les carrosses no resulten perfectament sostenibles, malgrat el context actual, en què la lluita contra la contaminació atmosfèrica està al capdamunt de la llista de reptes institucionals. Les carrosses s’han elaborat reciclant la base d’autobusos que funcionen amb gasolina. Almirall va explicar que per a una vegada que s’usen a l’any no és viable la inversió que seria necessària perquè a més a més de traslladar els enviats d’Orient, regals i caramels, la caravana no contaminés gens.

Igual que els últims anys, els caramels, set tones en total, es llançaran només des dels vehicles del final de la comitiva, pel risc que comportava que els menors es llancessin a buscar-los. A la festa, per part de l’organització, hi participaran 1.200 persones, 300 de les quals seran voluntaris.