REINCIDENTS

Colau sanciona Airbnb i Homeaway amb 600.000 euros per seguir anunciant pisos il·legals

Aplicarà la multa màxima per reincidència, a l'oferir milers de vivendes per dies sense llicència

També ha ordenat el tancament de 709 allotjaments des de l'agost, però només 79 ho han fet

fsendra35771671 turistas161003190142

fsendra35771671 turistas161003190142 / FERRAN NADEU

3
Es llegeix en minuts

A cop de multes de 600.000 euros, l'alcaldessa Ada Colau intentarà forçar d'una vegada per sempre les plataformes intermediadores que publiquen pisos turístics il·legals a Barcelona perquè deixin de fer-ho i es limitin a treballar amb les habitatges amb llicència de lloguer per dies. L'ajuntament ha optat per obrir nous procediments sancionadors per aquest import --el màxim establert-- a Airbnb i Homeaway per reincidents, ja que ignoren les dues anteriors sancions de 30.000 euros a cadascuna, fruit dels expedients oberts el 2015 i resolts l'estiu passat.

Colau, en aplicació de la llei de turisme de Catalunya, ha explicat avui, dijous, que els nous expedients acabaran amb la sanció més alta prevista, de 600.000 euros, a l'haver passat d'infracció greu a "molt greu", a causa de la reiteració. Segons ha assenyalat, "no és assumible que hi hagi milers de pisos operant sense llicència i de forma il·legal, sense pagar impostos i causant perjudicis a les comunitats de veïns". La no-col·laboració de les dues operadores ha sigut una constant, afirma, ja que la pressió es va iniciar, sense resultats, l'estiu del 2015. L'informe municipal emfatitza que Airbnb i Homeaway van seguir publicitant, respectivament, 3.812 i 1.744 pisos sense número de registre de Turisme de Catalunya i, per tant, presumiblement il·legals. Un informe municipal indica que el 40% dels aproximadament 16.000 pisos turístics de la ciutat no tenen permís.

ALTRES PLATAFORMES

Ofensiva lenta pis per pis

L'operatiu de 20 visualitzadors i el lleuger reforç d'inspectors per localitzar i eradicar pisos turístics il·legals s'ha saldat amb 2.943 expedients des del 31 de juliol, 1.327 processos sancionadors, 709 ordres de cessament d'activitat cursada i, de moment, només 79 que hagin deixat d'operar després de l'ordre. El procediment, pis a pis, és lent i farragós. Colau ha reclamat al Govern català que els pisos per dies requereixin llicència municipal prèvia (abans n'hi havia prou amb un comunicat per obtenir-la, com marca la llei autonòmica). I CiU ha denunciat la ineficàcia dels procediments de l'alcaldessa contra les vivendes turístiques, la bombolla del lloguer i els desnonaments. 

En el marc de l'estratègia de frenar l'oferta il·legal tallant-li les vies de difusió, el consistori destaca que continua la tramitació de l'expedient administratiu per imposar una sanció de 30.000 euros a un total de nou plataformes que no van atendre els requeriments d'informació per part de l'ajuntament. Els intermediaris són Housetrip, 9 pisos, Wimdu, Fotocasa, Onlyapartments, Open House, Tripadvisor, Niumba i Rent4days. La caça d'aquesta activitat es basa en una aranya-web que permet el rastreig de l'oferta i la posterior localització i comprovació.

A més, set portals han deixat d'anunciar habitatges d'ús turístic sense llicència arran de la pressió exercida pel consistori. Són booking.com, aparteasy.com, apartamentsbcn.com, apartmentbarcelona.com, insidebarcelona.com i barcelona-home.com i rentalia.com. L'ajuntament també va requerir que retiressin els anuncis a 84 petites societats i particulars amb més d'un pis, dels quals 21 han respost positivament i la resta estan en vies de ser sancionats.

SENSE "DIÀLEG REAL"

Notícies relacionades

El gegant dels portals de reserves de pisos turístics, Airbnb, ja ha respost que recorrerà la nova sanció, al considerar-la una decisió “trista”, que arriba menys d'un mes després que els seus representants es reunissin amb els de l'ajuntament “per treballar de manera conjunta per recolzar els interessos de la ciutat”. Airbnb es reivindica com a “bon aliat” de les ciutats, ja que ha arribat a acords amb 200 urbs i regions però lamenta que Barcelona “no hagi mostrat cap interès real en un diàleg constructiu”.

En defensa seva, l'operador, en què s'anuncien 9.200 amfitrions de Barcelona, esgrimeix les seves xifres a la capital catalana: 740 milions d'impacte econòmic el 2015, 900.000 hostes, un 75% dels seus pisos oferts fora de Ciutat Vella i una mitjana de 5.100 euros d'ingressos anuals per als seus amfitrions. No obstant, al registrar el 36% de les reserves al centre --fa tres anys eren el 60% i ara estan més repartides per la ciutat, destaquen-- posa de manifest el gran nombre d'anuncis il·legals en aquesta zona. I és que Ciutat Vella només compta amb uns 600 pisos legals, del total de 9.500 de la ciutat, menys del 7%, i no obstant absorbeix un terç dels que s'allotgen en pisos per dies.