ACTIVITAT ECONÒMICA CONTROVERTIDA

Barcelona declara la guerra a les plataformes que anuncien pisos turístics il·legals

Multa al gegant del sector, Airbnb, que recorrerà la sanció, i a Homeaway amb 60.000 euros cadascun

Turisme de la Generalitat aplaudeix que el consistori se sumi a l'ofensiva contra l'allotjament turístic irregular

Turistes amb maletes pels carrers de Barcelona.

Turistes amb maletes pels carrers de Barcelona. / FERRAN NADEU

3
Es llegeix en minuts
Cristina Buesa
Cristina Buesa

Periodista

Especialista en infraestructures de mobilitat i la Copa Amèrica de vela.

ver +
Patricia Castán
Patricia Castán

Periodista

ver +

Després de l'amenaça ha arribat la contundència, en forma de multes. L'Ajuntament de Barcelona ha sancionat finalment dUEs webs per anunciar pisos turístics il·legals. Es tracta del gegant del sector a Barcelona, Airbnb, i de HomeAway, que, segons la versió municipal, haurien publicitat vivendes de la ciutat sense regular en les seves respectives plataformes. Per aquest motiu s'han incoat quatre expedients, dos a cadascuna, que es tradueixen en dues multes de 60.000 euros.

Airbnb i Homeway haurien publicitat aquests pisos sense el número de registre de Turisme de Catalunya necessari i tampoc haurien respost als requeriments de l'Administració local, han revelat en un comunicat des de l'ajuntament. Fonts de la primera plataforma han mostrat "total desacord amb la decisió" municipal, que recorreran. Mentre que l'ajuntament intenta eradicar l'oferta il·legal a través de les seves grans plataformes de difusió, responsables de la web sostenen que "Barcelona hauria de recolzar aquelles persones que comparteixen casa seva i no anar-hi en contra". 

6.000 PISOS ENTRE TOTES DUES

La quarta tinenta d'alcalde d'Ecologia, Urbanisme i MobilitatJanet Sanz, ha explicat que la manera de detectar els apartaments turístics il·legals ha sigut a través d'una nova eina tecnològica que denominen 'aranya' i que rastreja tota l'oferta que hi ha a internet. D'aquesta manera, han pogut descobrir que només entre aquestes dues plataformes hi ha 6.000 pisos que no estan registrats.

El consistori estima  que només entre aquestes dues plataformes hi ha 6.000 pisos que no estan registrats

Tenint en compte que la última xifra facilitada pel mateix ajuntament respecte als pisos turístics que sí que compleixen la llei era de 9.600, la xifra d'il·legals és considerable. "L'Ajuntament de Barcelona per fi es posa contundent amb aquest tema més enllà de la inspecció que es portava a terme fins ara", ha opinat Sanz.

La responsable municipal ha aprofitat per reclamar a la Generalitat que impulsi les mesures necessàries per fer complir la llei de turisme, encara que assumeix que les empreses recorreran. "Estem convençuts del que estem fent i som la primera gran ciutat que multa. Encara que el nostre objectiu és fer emergir els pisos", ha exposat.

LA CASUÍSTICA

Fonts del Govern català s'han mostrat hores després "contents" que "l'ajuntament faci el pas i sancioni". Han subratllat que fins ara havien sigut els únics a emprendre accions legals contra les plataformes que difonen i faciliten la contractació de pisos turístics. Sumen vuit sancions a empreses d'aquesta mena, i en l'actualitat tenen dos fronts oberts contra Airbnb, un expedient per promocionar habitacions dins de pisos particulars (una figura no reconeguda per la llei però amb una regulació que està en marxa) i l' altre per fer el mateix amb pisos que no s'identifiquen amb un número de registre i, per tant, es pressuposa que són il·legals.

Airbnb reclama una legislació  més "clara i simple" per compartir la casa, com s'ha fet a París, Amsterdam o Londres 

INFORMAR-NE L'AGÈNCIA TRIBUTÀRIA

La regidora de Ciutat Vella, Gala Pin, ha revelat igualment que han emprès converses amb l'Agència Tributària de cara a poder-los informar dels pisos turístics il·legals perquè puguin encreuar dades i rastrejar si hi ha hagut lucre en aquests immobles sense declarar.

Notícies relacionades

La regidora s'ha referit al pla pilot anunciat fa uns mesos perquè els propietaris de pisos turístics sense regularitzar poguessin condonar les seves sancions dedicant-los a lloguer social. Segons sembla, hi ha hagut alguns veïns que sí que s'hi han interessat, però admet que "el procés va més lent del que esperàvem", de manera que cap d'ells s'ha concretat encara.

Mentre que les patronals de pisos d'ús turístic aplaudeixen la croada contra la il·legalitat que entela el sector, Airbnb reivindica una regulació "més clara i simple" per compartir la casa, com ja s'ha fet a París, Londres, Amsterdam, Hamburg i Milà, entre altres casos.