Barcelona investiga un possible frau de FCC en el servei de recollida d'escombraries

El consistori sospita que l'empresa va falsejar dades per apropiar-se 800.000 euros

 

  / JULIO CARBÓ

2
Es llegeix en minuts

L'Ajuntament de Barcelona investiga un possible frau de l'empresa FCC en la gestió del servei de neteja diària i retirada de residus de la ciutat, mitjançant el qual l'empresa es va apropiar, suposadament, la quantitat de 800.000 euros. El govern municipal ha analitzat el cas en la reunió d'aquest dijous de la comissió de govern i ha acudit a la Fiscalia Superior de Catalunya.

El frau consistiria en la manipulació per part de la delegació de la firma a Barcelona de dades de la seva gestió mitjançant la facturació de serveis no realitzats i la barreja de residus que haurien de separar-se, segons ha avançat aquest dijous 'El País'. L'ajuntament ha obert una expedient administratiu de diligències per determinar la responsabilitat contractual en què hagi pogut incórrer la firma. L'Oficina de Transparència municipal ha traslladat a la fiscalia l'expediet informatiu elaborat pel consistori.

ELS FETS

FCC presta el servei de neteja i recollida de residus de Ciutat Vella, l'Eixample i Gràcia, i per aquesta tasca factura anualment 106 milions d'euros. El frau dels 800.000 euros prové d'actuacions del període 2013-1015. Segons els indicis, la firma facturava entre vuit i nou operaris més dels que treballaven cada dia i que es manipulava la recollida de residus per obtenir condicions econòmiques més favorables. La manipulació afectaria 43 tones de les 6.000 gestionades en el període. D'entrada, l'ajuntament ha reaccionat ampliant la vigilància sobre el servei, complementant les 40.000 inspeccions anuals que tenen lloc cada any.

COMPAREIXENÇA

Després que la comissió de govern abordés la qüestió, el tinent d'alcalde de Drets de Ciutadania i Transparència, Jaume Asens, i la tinenta d'alcalde d'Econologia, Urbanisme i Mobilitat, Janet Sanz, han comparegut per parlar de la qüestió. "L'ajuntament tindrà una política de tolerància zero amb l'incompliment de qualsevol contracte, tant si es demostren aquests fets amb aquesta o qualsevol altra empresa. Arribarem fins on faci falta i es confirma el frau exigirem que es torni fins a l'últim cèntim d'euro públic", ha afirmat Sanz, que ha assegurat que s'han pres mesures cautelars perquè no es produeixin fraus d'aquest tipus.

Asens ha demanat a la fiscalia que actuï "amb la màxima celeritat i la màxima contundència" i ha considerat que els fets, si es confirmen, suposen "un atac no només a l'ajuntament, sinó també a la ciutadania, en un àmbit tan sensible com la neteja".

Notícies relacionades

La fiscalia no ha obert per ara diligències.

El gerent de Recursos, Joan Linares, que ha comparegut amb Asens, Sanz i el comissionat d'Ecologia, Frederic Ximeno, ha advertit que es contempla la possibilitat de la rescissió del contracte i fins i tot que FCC sigui inhabilitada per treballar amb altres administracions.