EL PROBLEMA DE LA VIVENDA

Barcelona envia enquestadors a visitar pisos per elaborar un cens de vivendes buides

L'ajuntament contactarà després amb els propietaris i els oferirà sumar la casa a la borsa de lloguer social

Si cal una reforma, el consistori subvencionarà la rehabilitació al 100%, fins a una quantitat de 15.000 euros

Vista panoràmica de Barcelona. / XAVIER JUBIERRE

Vista panoràmica de Barcelona.
Tècnics de l’Ajuntament de Barcelona inspeccionen pisos buits, al barri del Bon Pastor.

/

2
Es llegeix en minuts
Toni Sust
Toni Sust

Periodista

ver +

L’Ajuntament de Barcelona ha posat en marxa un equip de 15 enquestadors que recorreran la ciutat porta a porta, trucant a pisos que l’Administració municipal sospita que poden estar buits. Una vegada es comprovi que ningú resideix a la vivenda, es passarà a la segona fase: trobar la propietat i oferir-li que introdueixi la casa a la borsa municipal de vivendes de lloguer social. Per a aquesta segona tasca s’està formant un altre equip d’unes 10 persones.

L’objectiu final és comptar amb un cens fiable de vivenda buida a Barcelona. A aquestes altures hi ha dues dades sobre aquest tema: en l’anterior mandat, el govern de Xavier Trias va xifrar en unes 30.000 les vivendes sense ús. L’Institut Nacional d’Estadística eleva la quantitat a 80.000. La disparitat, doncs, és significativa.

L’elaboració del cens és un procés que va començar a posar-se en pràctica fa un mes. No pressuposa cap mena d’obligació, es tracta –segons va recalcar ahir el regidor de Vivenda, Josep Maria Montaner– de fomentar que ciutadans que tenen un pis al qual no es dóna ús ajudin a augmentar l’oferta de lloguer a preu baix, o més baix del convencional, rebent a canvi diversos incentius: si el pis requereix reforma, el consistori subvencionarà la rehabilitació per un 100% del valor fins a 15.000 euros. L’IBI associat al pis rebrà una bonificació del 50%.

BARAT PERÒ GARANTIT

També existeix una garantia de cobrament que aporta l’ajuntament, encara que el preu del lloguer és reduït si es compara amb els preus de mercat. El gerent de Vivenda, Javier Burón, va precisar que no existeix un límit fixat, però que oficiosament s’intenta que el preu sigui un 20% inferior al de mercat. El consistori cobreix la diferència entre aquesta quantitat i la que acaben pagant els destinataris, gent sense recursos.

Els 15 enquestadors ja recorren zones de cinc barris, que suposen el 10% de vivendes de la ciutat, ha precisat Burón: Trinitat Nova, Bon Pastor, Baró de Viver, Besòs i Maresme. Seguiran per Gràcia i el Raval. Aquesta primera fase durarà uns sis mesos. L’objectiu a la llarga, segons el gerent, és fer-ho als 73 barris de Barcelona i tenir informació actualitzada sobre la vivenda buida, un repte per al qual no hi ha data prevista.

Notícies relacionades

Els enquestadors busquen pisos, però també solars. Han rebut formació en el marc d’un pla d’ocupació i es presenten a les vivendes, a les quals van cinc cops, amb una carta firmada per Montaner. La llista d’immobles que es visiten s’ha elaborat comparant dades del padró, el cadastre i Aigües de Barcelona, que informa del subministrament que reben, o no, els pisos.

PACTE AMB LA CUP

Montaner va presentar ahir la iniciativa amb Maria Rovira, regidora de la CUP, que la impulsa des de fa mesos. En la negociació de la modificació de crèdit del maig passat, un dels acords a canvi del suport de la CUP va ser la creació d’aquest cens. Rovira considera el pla com un camí per garantir el dret a la vivenda.