Salvem el Teatre Arnau es dissol després de saber que l'edifici ha de ser demolit

L'entitat sosté que l'ajuntament renuncia a rehabilitar-lo "perquè no interessa presevar-lo com a peça històrica"

jcarbo35292124 barcelona 26 08 2016 visita a las obras del teatre arnau lim160830125232

jcarbo35292124 barcelona 26 08 2016 visita a las obras del teatre arnau lim160830125232 / JOSEP GARCIA

1
Es llegeix en minuts

La plataforma Salvem el Teatre Arnau va anunciar ahir que ha decidit dissoldre’s ja que l’ajuntament dóna per perdut l’històric immoble del Paral·lel, que ha de ser demolit per les seves deficiències estructurals: no té fonaments. El grup és un dels dos que vetllaven pel futur del teatre, juntament amb Recuperem l’Arnau.

Salvem el Teatre Arnau tanca les portes i es retira del procés participatiu obert pel consistori sobre el futur de l’immoble. Així ho va anunciar el grup mitjançant un escrit del membre de l’entitat Enric H. March, en què subratlla que el que era rellevant era mantenir l’immoble, alhora que sosté: «Tot edifici es pot rehabilitar. Si es decideix no fer-ho amb l’Arnau és, precisament, perquè no interessa preservar-lo com a peça històrica».

Demolir-lo, prossegueix March, «permet donar cabuda al nou edifici als projectes que s’oposen a la participació del MAE (pel Centre de Documentació i Museu de les Arts Escèniques) i de qualsevol entitat, col·lectiu o agent professional o particular que no tingui cap relació institucional o acadèmica».

«Si l’edifici no pot mantenir l’estructura original i conservar-se com un element més del Museu de les Arts Escèniques, el nostre projecte perd sentit, perquè estem parlant de patrimoni històric, arquitectònic i cultural. La funció que es vulgui donar a l’edifici un cop estigui rehabilitat està directament relacionada amb la seva preservació», argumenta l’escrit.

MARGINACIÓ DE LES ENTITATS/ March subratlla que l’entitat a més a més d’abandonar el procés participatiu a causa de la demolició, també ho fa per la «marginació» de les entitats que s’han dedicat a divulgar la història del Paral·lel.

Notícies relacionades

L’activista recorda al seu text que Salvem el Teatre Arnau volia un projecte que permetés «la col·laboració ciutadana amb els professionals i les institucions corresponents en un espai històric amb l’objectiu de recuperar la història dels espectacles escènics i ambulants».

El futur d’aquest solar tampoc és gaire clar en aquest moment, perquè de fet tot apunta que s’hi trobaran restes arqueològiques que endarreriran la construcció del nou edifici: es presumeix que a sota del Teatre Arnau hi ha restes de la muralla del Baluard.