EQUIPAMENT EMBLEMÀTIC AL PARAL·LEL

El teatre Arnau no té solució i serà enderrocat

La regidora Gala Pin anuncia que el vell teatre de barraca s'haurà de tirar a terra i tornar-lo a aixecar

La seva reconstrucció serà lenta per la riquesa arqueològica del subsòl i "conservarà i reproduirà alguns elements"

jcarbo35292124 barcelona 26 08 2016 visita a las obras del teatre arnau lim160830125232 / JOSEP GARCIA

jcarbo35292124 barcelona 26 08 2016 visita a las obras del teatre arnau lim160830125232
hlopez35292142 barcelona 26 08 2016 visita a las obras del teatre arnau lim160827143129
jcarbo35292119 barcelona 26 08 2016 visita a las obras del teatre arnau lim160830125238

/

2
Es llegeix en minuts
Helena López
Helena López

Redactora

Especialista en Educació

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L'edifici del teatre Arnau no té solució i serà enderrocat. Després de conèixer els resultats de l’estudi tècnic encarregat per l’Ajuntament de Barcelona en el marc del procés participatiu per recuperar el local, la regidora de Ciutat Vella, Gala Pin, va confirmar ahir que el reivindicat equipament cultural del Paral·lel haurà de ser enderrocat i aixecat de nou. «Per tornar a convertir l’Arnau en un espai practicable, com continua sent el nostre compromís, primer l’hem de tirar a terra. No té fonaments», va assenyalar la regidora, que va admetre que encaixar el fatal desenllaç de l’edifici, l’últim teatre de barraca que es mantenia dret a la ciutat, va ser «un cop dur» per a les entitats que fa molts anys que lluiten per l’espai (la mateixa Pin el va okupar en la seva vida anterior com a activista per reivindicar-lo).

L’estat ruïnós de l’edifici, que va avançar dijous aquest diari, no modifica, insisteixen, la intenció municipal de tornar a convertir el teatre en un espai per a la cultura, però endarrereix (i molt) el calendari. No només perquè s’ha d’aixecar un nou edifici, sinó perquè s’ha de preveure que a sota segur que hi haurà restes arqueològiques. La muralla del Baluard, sense anar més lluny, patrimoni que no ha servit per convèncer el conseller de Cultura, Santi Vila, que havia d’impedir la construcció de dos hotels de luxe al barri, però que sí que pot endarrerir les obres del nou edifici de l’Arnau, pel qual l’ajuntament reitera l’aposta (encara que no falta qui tem, no sense motius, que amb el temps l’aparició d’un nou solar al cobejat enclavament acabi amb el mateix destí que el de Drassanes).

PROCÉS PARTICIPATIU / Les associacions veïnals i culturals van conèixer dimecres passat el resultat de l’informe tècnic i, després del cop inicial, van coincidir amb el que va expressar ahir Pin: «Abans construíem una idea a partir d’un edifici, i ara es construirà un edifici a partir d’una idea». El procés participatiu, doncs, sí que segueix en peu, i els defensors de l’espai, després del disgust inicial i les llàgrimes en memòria de Raquel Meller, i potser a la força, es passen al no hi ha mal que per bé no vingui. Per allò de fer de la crisi una oportunitat.

«El nou edifici es podrà dissenyar a la mesura del resultat del procés participatiu», asseguren. Un procés que té prevista una jornada participativa el pròxim dia 5 (sense la visita d’obres que preveien, és clar).

Notícies relacionades

En les moltes sessions de treball que es van portar a terme abans de saber que no hi havia futur per a l’actual Arnau, s’havia arribat a dues idees de consens: el lloc havia d’estar consagrat a la cultura i reservar un espai a les memòries –l’artística i l’obrera– del Paral·lel.

El llavors alcalde socialista Jordi Hereu va anunciar el febrer del 2011, en un acte de les primàries del PSC que li va guanyar a Montserrat Tura, que l’Ajuntament de Barcelona havia concretat la compra de l’antic teatre del Paral·lel, per una mica més de dos milions d’euros, a l’Església Evangèlica Xinesa. Va ser l’últim gran anunci d’Hereu abans de perdre l’alcaldia. Després d’estar cinc anys abandonat, ara s’haurà d’enderrocar.