EL CONFLICTE DE LA VIVENDA

Trinitat Vella, barri ocupat

Les famílies denuncien que al voltant de 120 vivendes del petit veïnat estan ocupades

L'incivisme dels ocupes i la por a les màfies que trafiquen amb claus alteren la vida veïnal

dgmateu35873128 barcelona barcelon s 11 10 2016 sociedad reportaje 161024151021 / DANNY CAMINAL

dgmateu35873128 barcelona  barcelon s   11 10 2016   sociedad     reportaje 161024151021
dgmateu35873176 barcelona  barcelon s   11 10 2016   sociedad     reportaje 161024151051
dgmateu35873120 barcelona  barcelon s   11 10 2016   sociedad     reportaje 161024151003
dgmateu35873174 barcelona  barcelon s   11 10 2016   sociedad     reportaje 161024151039

/

4
Es llegeix en minuts
DAVID GARCÍA MATEU / BARCELONA

Puntada i cap dins. Adéu pany; un altre pis ocupat. La història afecta gairebé literalment tots els carrers de la Trinitat Vella des de fa tres anys. Els motius que han conduït aquestes famílies a ser ocupes són molts i variats. Algunes compten amb el suport dels veïns; la majoria, no. «No estem en contra de les ocupacions sempre que siguin persones cíviques, però no podem tolerar els incívics que no saben conviure», afirma la presidenta de l’Associació de Veïns de la Trinitat Vella, Manoli Martínez.

Des de l’entitat relacionen els conflictes principalment amb aquelles persones que han aconseguit les claus a través de màfies. Els Mossos d’Esquadra confirmen que han detectat l’existència de grups organitzats que es dediquen al lloguer il·legal de vivendes: «Hi ha persones que comercien amb claus de pisos que no els pertanyen». ¿Però com aconsegueixen col·locar després les vivendes? Doncs «amb preus per sota del mercat», si bé exigeixen «el pagament d’uns quants mesos anticipadament», expliquen les fonts policials. Com que no hi ha cap documentació, tampoc hi pot haver problemes per als arrendadors fraudulents.

DELS BANCS

L’associació de veïns calcula que al barri, amb aproximadament 3.500 vivendes, hi ha uns 120 pisos ocupats, el gruix propietat d’entitats bancàries, si bé, segons l’entitat, hi ha també una part important de cases de titularitat municipal. Xifres que des de l’Ajuntament de Barcelona diuen no que no controlen: «No hi ha cap departament que elabori un cens d’ocupacions il·legals», asseguren. Encara que des de la Coordinadora de la Trinitat Vella, Inma Castro puntualitza: «Amb el consistori mantenim converses per posar-los al dia sobre els pisos ocupats».

El que més preocupa la Trinitat Vella és la relació entre veïns i nouvinguts. «Arribarà un moment que la convivència es trencarà», adverteix Martínez. «Aquest és un barri amb un 35% de nova immigració i fins ara hem conviscut molt bé, però això ja s’ha convertit en el problema més gran que hem tingut». Per sobre fins i tot del tràfic de drogues que van aconseguir aturar. «Està tot el barri afectat», afegeix Margarita Bellet, també integrant de l’associació veïnal.

Molts veïns defugen la possibilitat de denunciar públicament la situació que viu el barri. Fins i tot en una passejada pels carrers més degradats, tant Bellet com Martínez creuen que no és el més apropiat ser vistes amb periodistes, encara que al final accedeixen a ensenyar les finques més afectades pel problema. «Els Mossos ja ens han dit cinquanta vegades que ni se’ns acudeixi encarar-nos a segons quines persones». Alguns fins i tot han arribat a les mans, i per això tres entitats de la zona van decidir fundar l’Associació de Prevenció i Risc, un col·lectiu pioner a Barcelona. «Allà ens preocupem i resolem els problemes que puguin tenir els inquilins». Això sí, «sempre amb diàleg per aturar enfrontaments entre veïns», expliquen.

ESPAIS COMUNS

«Nosaltres no ens hem acostat mai a les persones que venen les claus; aquest no és el nostre problema», diuen els veïns. I si la mediació amb les bandes és inexistent, la relació amb els ocupes es complica encara més ja que utilitzen els espais comuns sense fer-se càrrec de les despeses de comunitat. Castro destaca: «Som els mateixos veïns els que pressionem els bancs perquè denunciïn l’ocupació dels seus immobles; ells estan tan desbordats de pisos que ni se’n recorden de demanar l’actuació judicial», considera. I si s’obre el plet, «[les famílies] al·leguen tenir nens al seu càrrec, de manera que endarrereixen encara més el procés en els tribunals», afegeix la presidenta de l’associació de veïns.

Des de la Comissió de Prevenció i Riscos de la Trinitat Vella, Javi Nadal media amb aquestes famílies en situació d’exclusió social i sense recursos. Un col·lectiu que, convisqui amb el veïnat de forma cívica o no, «prefereix no donar testimoni públic de la seva situació per por que els assenyalin amb el dit», afirma Nadal.

LLUM I AIGUA PUNXADES

Notícies relacionades

Via de Bàrcino, Foradada, Mireia, Finestrelles, Mare de Déu de Lorda… gairebé tots els carrers estan afectats pel problema. «Davant de casa meva una constructora va deixar gairebé acabat un bloc de pisos fa tres anys; ara està tot ocupat», explica Bellet mentre mira la finca des de l’exterior amb preocupació. «Hi ha una persona que lloga pel seu compte totes les vivendes. Han empalmat tant la llum com l’aigua». I així bloc rere bloc. «Una vegada fins i tot van manipular el gas, però com que no sabien com anava, van estar a punt de fer esclatar tota la finca», afirma.

«Rebenten terres, canonades, s’emporten els serveis… tot». Fins i tot des del carrer es pot veure com algunes finques comencen a tenir problemes d’humitats als espais comuns per fuites d’aigua sense resoldre. «Nosaltres no podem estar en desacord amb aquelles persones que, per circumstàncies de la vida, ho han perdut tot i han de fer una puntada de peu a les portes, però demanem civisme», destaca l’associació. Reclamen una actuació «contundent» de l’Administració. «Fa massa temps que estem així», es lamenten.