Manifest de sis alcaldes contra les molèsties que causen els avions del Prat

Els municipis reclamen més compensacions per als casos en què el soroll sigui injustificat

Els alcaldes del Garraf i el Baix Llobregat, contra les molèsties dels avions del Prat. / ATLAS

1
Es llegeix en minuts
CARLES COLS / BARCELONA

Sis alcaldes afectats per les rutes d'enlairament i aterratge de l'aeroport de Barcelona (entre ells, no el del Prat) han firmat un manifest per reclamar que les autoritats aeroportuàries poleixin les maniobres que fan els avions amb l'objectiu de reduir encara més les molèsties que pateixen els veïns. Els alcaldes de Castelldefels, Sant Boi, Gavà, Viladecans, Begues i Sitges reclamen que l'aeroport compensi econòmicament els municipis amb més aportacions i, fins i tot, reivindiquen que s'estableixi un criteri de sancions per a aquells casos en què no està justificat que els avions sobrevolin a baixa altura zones habitades.

Fa 10 anys ja es va arribar a un primer acord entre l'aeroport del Prat i els ajuntaments. La millora va ser notable, però no suficient. Els avions s'enlairen majoritàriament en direcció al mar. Només durant l'acte de presentació del manifest, firmat a la terrassa d'un restaurant al costat de la platja de Gavà, s'han enlairat no menys de 20 avions. No totes les aeronaus poden fer aquest gir. El criteri general acordat fa 10 anys preveu que com a mínim un 85% dels vols utilitzin la tècnica menys lesiva per als barris pròxims a l'aeroport. A vegades, les condicions meteorològiques ho impedeixen. El problema, des de la perspectiva dels alcaldes, és que les excepcions no sempre estan justificades. Per això, l'alcaldessa de Gavà, Raquel Sánchez, no ha descartat la imposició de multes per a ocasions així.

PENDENTS DEL NOU MINISTRE

Notícies relacionades

El propòsit dels alcaldes és que, un cop que Mariano Rajoy obtingui l'aval parlamentari per repetir com a president i elegeixi govern, el nou ministre de Foment ja trobi al seu despatx la petició d'una revisió dels protocols de funcionament de l'aeroport del Prat. Cada municipi té les seves particularitats. Sitges, per exemple, pateix més les maniobres d'aproximació que els enlairaments. Begues, per la seva banda, és un municipi silenciós, sense indústria i sense grans vies de comunicació terrestre. Allà el pas dels avions a baixa altura pertorba la tranquil·litat.

En qualsevol cas, cap dels alcaldes ha plantejat la firma del manifest com una declaració de guerra contra l'aeroport. Tots, com ha explicat Carles Ruiz, alcalde de Viladecans, es beneficien de la presència de les instal·lacions. És un imant d'empreses.