CONFLICTE A CIUTAT VELLA

La Generalitat desbarata l'estratègia de Colau per frenar els dos hotels de les Drassanes

El conseller Vila rebutja estudiar la petició municipal de protecció de l'entorn de la muralla medieval

dcaminal34919209 barcelona      04 08 2016     barcelona    solares destinado160810151203

dcaminal34919209 barcelona 04 08 2016 barcelona solares destinado160810151203 / JORDI COTRINA

2
Es llegeix en minuts
HELENA LÓPEZ / BARCELONA

La pilota per decidir el futur del solar de les Drassanes on hi ha projectats dos hotels de cinc estrelles torna a estar al costat mar de la plaça de Sant Jaume, i a Ada Colau se li acaben els cartutxos per evitar el que ja sembla inevitable: dos nous hotels a Ciutat Vella. El conseller de Cultura, Santi Vila, ha rebutjat aquest dimecres públicament estudiar la petició de l'Ajuntament de Barcelona de protegir l'entorn de la muralla de les Drassanes, cosa que hauria comportat suspendre temporalment totes les llicències a la zona. "La delimitació dels entorns de protecció no és una exigència obligatòria vinculada a la declaració de Bé Nacional d'Interès Cultural. No és procedent la incoació d'un expedient d'aquestes característiques, i menys que s'incorpori al debat públic amb voluntat d'eludir responsabilitats", ha exposat Vila, i ha enterrat amb aquestes paraules totes les esperances posades en l'estratègia patrimonial per les regidores de Ciutat Vella, Gala Pin, i d'Urbanisme, Janet Sanz.     

Aquest dilluns la regidora Sanz havia explicat que l'ajuntament havia sol·licitat a la Generalitat la protecció del valor patrimonial de l'entorn de la muralla medieval de les Drassanes, amb l'objectiu de paralitzar la llicència hotelera.

REACCIÓ HOTELERA   

En un comunicat difós per la companyia hotelera després de la declaració d'intencions de Colau feta dilluns, s'explica que en "el curs de totes les reunions mantingudes amb l'ajuntament en els últims 10 mesos s'ha informat la companyia que l'ajuntament imposaria tots els obstacles legalment previstos perquè no es poguessin atorgar les llicències ni construir-se els establiments hotelers". 

"Les llicències són actes reglats, el seu atorgament és obligatori per part de la normativa si es donen les condicions necessàries per fer-ho. En aquest cas, l'ajuntament intenta recórrer a mecanismes artificiosos amb el fi d'evitar el compliment de les seves obligacions", acaba el comunicat de l'empresa, que aquest dimecres ha rebut bones notícies.

SOLAR AMB HISTÒRIA

L'ofensiva municipal per intentar aturar per totes les vies possibles la construcció de dos hotels de cinc estrelles al solar de les Drassanes té molt a veure amb el model de ciutat que la història d'aquest enclavament, que té molt de simbòlic, representa. Els terrenys en què es projecten els hotels -el tràmit de la seva llicència no va quedar aturat per la moratòria hotelera al tenir certificat d'aprofitament urbanístic anterior- estaven reservats per a vivenda social pel pla especial de reforma interior (PERI) del Raval de 1985.

Notícies relacionades

La cooperativa de vivenda de la UGT va comprar el solar, davant de la sala de venipunció Baluard, el 1999 per 588.931 euros per construir-hi pisos socials -en aquell moment al solar no s'hi podia construir res més-, una cosa que mai va passar. El 2003 es va modificar el PERI i el terreny va passar d'estar reservat al 100% a vivenda social a deixar només un 25% destinat a aquest ús.

Després de la requalificació, la cooperativa va vendre el terreny ja liberalitzat a un promotor privat per 2,3 milions. El 400% del seu valor inicial. Dos anys després el nou propietari va revendre el solar per gairebé vuit milions, prop de 14 vegades el preu de 1999, i el terreny es va tornar a requalificar i va perdre pel camí el 25% de vivenda social que quedava. La cooperativa es defensa de la polèmica assegurant que "tots els diners es van reinvertir en la promoció de Robadors, on el sòl també s'havia disparat de preu i s'hi van fer més pisos dels que hi hauria hagut al Raval Sud".