Colau crearà una empresa publicoprivada per construir vivenda de lloguer assequible

L'ajuntament presenta un pla que preveu edificar 8.854 pisos fins al 2025, el 80% per arrendar

El consistori permetrà la conversió de locals en habitatges si aquests es venen amb preus ajustats

fcosculluela35990475 barcelona 21 10 2016 promoci n plan de vivienda del ayuntami161021135626

fcosculluela35990475 barcelona 21 10 2016 promoci n plan de vivienda del ayuntami161021135626 / FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
TONI SUST /BARCELONA

L’Ajuntament de Barcelona crearà durant el 2017 una empresa amb capital municipal i privat per a la construcció i gestió de vivenda de lloguer assequible. La societat comptarà amb inversors industrials i financers. El nom: Associació de Vivenda Assequible. El repartiment de tasques seria el següent: l’ajuntament posarà el sòl necessari, en la mesura  que els inversors industrials s’encarregaran de la promoció i construcció de la vivenda. La ciutadania podrà comprar bons que la firma emetrà com una altra forma d’obtenció de recursos.

Aquest és un dels punts rellevants del pla per al dret a la vivenda (2016-2025), presentat ahir per la tinenta d’alcaldessa Laia Ortiz i el regidor Josep Maria Montaner, i que ha sigut concebut amb quatre eixos: prevenir i atendre l’emergència habitacional, garantir el bon ús de la vivenda, ampliar el parc assequible i rehabilitar el parc actual.

El pla compta amb una previsió pressupostària en una dècada de 1.666 milions d’euros aportats per l’ajuntament, el 77% d’inversió més que en la despesa mitjana anual de l’anterior pla, i contempla la participació de la Generalitat i del sector privat. L’objectiu del consistori barceloní és la construcció d’un total de 8.854 pisos al llarg d’aquest període.

Si a aquesta quantitat s’hi sumen les vivendes que s’esperen per totes la altres fórmules (cooperatives, adquisició d’immobles, cessió per part de privats), el total de noves vivendes a preu assequible a Barcelona al final del pla seria de 18.445.

BENEFICIS LIMITATS

El pla de vivenda de l’ajuntament està fet a 10 anys vista. El gerent de Vivenda, Enrique Burón, subratlla que no té sentit ferlo a quatre anys, quadrant amb els mandats electorals. Burón diu també, en relació sobre la nova societat publicoprivada, que no resulta esbojarrat pensar que a Barcelona vulguin intervenir empresaris que acceptin un benefici més limitat, malgrat que segur.

El cost mensual de les vivendes que construeixi l’Associació de Vivenda Assequible serà protegit, i la planificació contempla que en els casos en què el lloguer sigui social, per sota del protegit, aquesta diferència sigui assumida per l’Administració (municipal o una altra).

La previsió és que l’empresa construeixi recorrent al crèdit bancari, però també que emeti bons que puguin comprar els ciutadans. Segons els plans del consistori, els beneficis de l’empresa seran limitats, amb un màxim fixat del 6%. Si se superés aquest percentatge, la quantitat restant es destinaria a reserves de la societat.

REFORMA

Notícies relacionades

Per a la rehabilitació, el consistori planteja ajudes i actuacions més globals que ara. Com a exemple destaca l’objectiu de tancar convenis amb grups de comunitats per afrontar la remodelació de diversos edificis de forma simultània, amb l’optimització conseqüent de recursos, i la condició que les reformes que s’emprenguin en el parc privat vagin lligades a un límit en el lloguer dels pisos.

Montaner xifra en 20.000 els pisos a preu assequible que hi ha a Barcelona, entre els de propietat municipal i els que reben ajudes per pagar. I afegeix que se’n  necessiten uns 100.000. El pla preveu la utilització com a vivenda de locals, l’ocupació del domini públic per a la instal·lació d’ascensors i l’autorització de remuntes en edificis amb edificabilitat disponible, sempre subjecte al fet que els nous pisos siguin de preu assequible, no social, però sí protegit.