HORTA-GUINARDÓ

Escalada a Font d'en Fargues

Els veïns demanen un ascensor per salvar els 164 esglaons de la Davallada de Gallecs

Part de l’escala de la Davallada de Gallecs, la setmana passada.

Part de l’escala de la Davallada de Gallecs, la setmana passada. / ÁLVARO MONGE

2
Es llegeix en minuts
BEATRIZ PÉREZ
BARCELONA

Els veïns del barri de Font d'en Fargues reclamen des de fa gairebé una dècada la instal·lació d'un ascensor inclinat per salvar els 164 pronunciats esglaons de la Davallada de Gallecs. La seva dificultat s'incrementa especialment a l'estiu a causa de l'absència d'ombra. Aquest tram d'escales, construït el 1985, uneix els carrers de Gallecs i d'Alt Pedrell.

Fonts de l'Ajuntament han confirmat que aquesta reivindicació apareix per fi recollida al Pla d'Actuació del Districte (PDA), cosa que confirma el veïnat. «Ens han dit que després de l'estiu presentaran un projecte i que es podria portar a terme al llarg del present mandat municipal», desvela Montse Casellas, membre de l'Associació de Veïns i Veïnes de Font d'en Fargues.

Segons Casellas, unes escales mecàniques no solucionarien les dificultats de les persones que circulen amb el cotxet d'un nen, en cadira de rodes o amb el carro de la compra. L'associació veïnal també rebutja un ascensor vertical, proposta que va presentar l'anterior govern municipal. Insisteixen que el que els fa falta és un ascensor inclinat.

La Davallada de Gallecs és un camí transitat diàriament pels veïns de Font d'en Fargues i als seus voltants més pròxims hi ha equipaments com la Biblioteca El Carmel-Juan Marsé i l'Escola Àngels Garriga. «A tot això s'hi suma l'envelliment de la població del barri -afegeix Casellas-. Moltes persones s'han d'aturar a mig camí de les escales per recuperar forces perquè es cansen».

Queixes per un solar abandonat

El solar abandonat (propietat privada) que està situat entre les escales de la Davallada de Gallecs i l’escola Àngels Garriga és un altre punt polèmic. L’AMPA del centre fa anys que demana a l’Ajuntament que el compri i hi construeixi equipaments per al col·legi. «D’aquest solar cauen pedres al carrer de Gallecs, on hi ha l’escola», assegura José María Puertas, membre de l’AMPA. «A més, és ple d’escombraries i la vegetació creix descontroladament», afegeix. Per a ell és «molt bona notícia» la probable instal·lació de l’ascensor, però demana que es doni solució també a aquest solar abandonat, que té un expedient obert a través de la Síndic de Greuges.

FILTRACIONS D'AIGUA / Però els problemes en aquest tram d'escales no s'acaben aquí. Benjamí Piñol, a més de membre de l'associació de veïns, és un dels inquilins del número 32 del carrer de Gallecs, edifici adjacent amb la Davallada de Gallecs i un dels més afectats per les filtracions d'aigua derivades de la mala construcció d'aquest polèmic passatge. Piñol, juntament amb altres veïns, ha patit inundacions al fossat de l'ascensor i a l'aparcament, fonts d'aigua al jardí i l'enfonsament del terra dels seus desaigües i jardineres.

Notícies relacionades

Per si això fos poc, denuncien els veïns, hi ha hagut persones amb problemes d'asma que s'han vist obligades a canviar d'habitació dins de la seva pròpia casa per culpa de la humitat procedent de la Davallada.

«El projecte que el Districte ens presentarà aquest mes inclourà també la rehabilitació del subsòl del passatge», explica Piñol. Fa uns vuit anys que els veïns d'aquests immobles van començar a reivindicar «seriosament», amb informes en mà, la situació en què es troben. «Aquests anys el més difícil ha sigut demostrar que tots aquests problemes deriven dels defectes constructius de la Davallada de Gallecs i no de les mateixes vivendes, com inicialment se'ns deia», subratlla aquest veí.