TMB va revelar els sous de la seva cúpula per obligació legal

L'empresa tenia com a límit dijous que ve per difondre la informació

ERC demana una auditoria externa que analitzi i justifiqui els salaris dels 21 directius

 

  / RICARD CUGAT

2
Es llegeix en minuts
Toni Sust
Toni Sust

Periodista

ver +

Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) va difondre dilluns els salaris de la seva cúpula directiva, 21 persones que perceben de mitjana 120.000 euros bruts a l’any. Fa mesos que els sindicats reclamen la dada. La presidenta de l’empresa, la regidora de Mobilitat, Mercedes Vidal, va destacar ahir que la difusió d’aquesta informació respon a «un compromís amb la ciutadania» i a un «imperatiu legal que obliga totes les empreses públiques».

    Però el que Vidal no va precisar és que TMB s’ha vist obligada a difondre els salaris per un imperatiu concret de la Comissió del Dret d’Accés a la Informació Pública (GAIP), l’organisme independent que vetlla pel dret a l’accés a dades de les administracions que governen els catalans.

    Al febrer, el diari digital Catalunya Plural va sol·licitar informació relativa als càrrecs, identitats i salaris d’uns 600 treballadors de TMB que estan fora de conveni, inclosa la seva cúpula directiva. L’empresa, d’entrada, no va demostrar cap compromís amb la transparència. De fet, hi va haver d’intervenir l’Autoritat Catalana de Protecció de Dades per certificar que aquestes dades no requerien protecció i que la llei de la transparència obligava a donar-les a conèixer.

Notícies relacionades

    Aquesta decisió data del 7 de juliol, però l’empresa no va recollir la notificació fins al 25 de juliol. D’aquesta manera, els 15 dies de marge que se li donava per aportar la informació sobre els seus directius portaven el límit a aquesta segona setmana d’agost. Sens dubte, hauria generat més polèmica al juliol que se sabés que els 21 directius de TMB perceben de mitjana 120.000 euros a l’any. El més mal pagat, amb 83.000 euros, és Joaquim Balsera, director de Màrqueting i exalcalde de Gavà pel PSC.

MÉS DADES A L’OCTUBRE

El GAIP ha fixat un altre límit per a la resta de dades que ha demanat Catalunya Plural: l’1 d’octubre. En aquella data, TMB ha d’haver difós els sous de més de 500 treballadors fora de conveni de l’empresa. El president del grup d’ERC a l’ajuntament, Alfred Bosch, va demanar una auditoria externa per ajustar els sous dels directius. El seu homòleg al PP, Alberto Fernández Díaz, el va instar a fer-la realitat  com a soci del govern de l’Àrea Metropolitana de Barcelona. CGT denuncia que almenys 80 empleats més de TMB cobren més de 80.000 euros.