ESPAI VISITABLE
La Casa de les Punxes obre les portes al públic
La primera planta acull un audiovisual sobre la llegenda de sant Jordi, i la terrassa, sobre Puig i Cadafalch i el modernisme
La Casa de les Punxes, el popular edifici de Josep Puig i Cadafalch situat a la Diagonal amb Bruc, obrirà aquest divendres les portes als turistes, que fins ara s'havien d'acontentar només fotografiant la façana i els portals del 1905. La finca, propietat d'un grup immobiliari i composta en veritat de tres escales separades, era dels pocs enclavaments modernistes de la ciutat que encara no rebien visites. La part oberta al públic és el pis principal d'un dels edificis i la terrassa de tots ells, amb les característiques torres còniques.
Tot plegat ha requerit una reforma completa de la terrassa i les torres més la instal·lació d'un ascensor nou per seguir el circuit, que en alguns trams es completa amb escales de cargol. “També s'han recuperat els colors originals de l'edifici i parts del paviment”, explica Jaume Falguera, l'arquitecte encarregat de la instal·lació.
L'espectacular arquitectura, inspirada en el castell alemany de Neuschwanstein a Baviera (inspiració també del castell de la madrastra de Blancaneu de Disney), serveix per introduir tots els públics en la llegenda de sant Jordi i el drac. A la planta noble de l'edifici, antiga residència de les tres filles de la família Terrades, s'explica a través de petits vídeos immersius el paper del rei, el drac, la donzella i el cavaller que va arribar a salvar un poble de la seva amenaça. Tot en sales amb els característics sostres amb motllures florals i finestrals forjats.
VIVENDES I DESPATXOS
A la terrassa, les sis torres acullen cinc microexposicions sobre l'arquitecte (epítom del modernisme, historiador del romànic català i polític catalanista), la família, els artesans, la iconografia i el context històric, més una zona de descans amb els banys. A l'audioguia, que està disponible en 10 idiomes, sona música de Wagner i altres referents de l'època per ambientar el visitant en l'esperit de la Renaixença, que també va donar a llum el Palau de la Música i el Quadrat d’Or.
La resta de l'edifici, amb dos pisos per planta, encara manté oficines, despatxos professionals i vivendes a la resta de les plantes, així com els comerços i el banc que ocupen els locals a peu de carrer. Fins i tot hi està situada la seu del Consell de la Diplomàcia de Catalunya (Diplocat). Les novetats aquí són una botiga de records i taquilla per a l'edifici i un bar restaurant que aquest dijous ultimaven la seva obertura.
Les entrades, que encara no entren en cap circuit amb altres edificis també privats, com la Pedrera o la Casa Batlló, són a partir de 12,5 euros amb audioguia o de 20 euros si hi ha visita comentada. Els nens a partir de 5 anys paguen 11,5 euros. Una manera de rendibilitzar l'operació comercial que va fer el Grup Immobiliari Texna, que va comprar a Inmobiliaria Colonial l'edifici el 2010 per 25 milions d'euros.
- Recomanacions "Inoblidable": el bar de Mataró aclamat per les seves saboroses tapes
- Almenys 7 persones viuen entre ruïnes a les Cases Barates
- Tres ferits en caure part de l'estructura de l'escenari d'un festival de jotes
- Amb Liam Neeson El racó de Sant Cugat del Vallès que està ja en la història del cinema
- Aquest dilluns L’Audiència de Barcelona jutja una àvia per abusar del seu net a Igualada