Els dracs modernistes de Barcelona

Puig i Cadafalch va afegir imatges de la llegenda de Sant Jordi a gairebé totes les seves obres

cjane11082363 barcelona 04 08 09 la casa ametller luce su fachada restaura160804175839

cjane11082363 barcelona 04 08 09 la casa ametller luce su fachada restaura160804175839 / ALBERT BERTRAN

1
Es llegeix en minuts
CARMEN JANÉ / BARCELONA

Per veure dracs, a Barcelona no cal esperar ni a 'Joc de Trons' ni tampoc Pokémon Go. La llegenda de Sant Jordi, patró de Catalunya, és recurrent en la iconografia modernista, i Josep Puig i Cadafalch, l'arquitecte de la Casa de les Punxes, li tenia especial afecte.

Deu anys abans d'incloure un mosaic del sant matant el monstre a la façana de la Casa Terradas, ja en va posar un en una altra obra seva, la Casa Martí, del carrer Montsió, coneguda entre els barcelonins per acollir la seu d'Els Quatre Gats. El drac, molt semblant al que presenta l'audiovisual de Les Punxes, corona un fanal amb quès s'il·luminava l'entrada.

La recreació de la llegenda de Sant Jordi de la Casa de les Punxes elabora un cens dels dracs modernistes que poblen Barcelona. L'inventari arrenca ja a la Casa Pia Batlló, al Gòtic, una de les primeres mostres del corrent artístic a la ciutat i obra de Josep Vilaseca, autor també de la imatge de la Casa Bruno Quadros, on el monstre subjecta un paraigua. Encara que els més emblemàtics dracs del modernisme són, sens dubte, els del parc Güell, la Casa Batlló i la reixa de l'antiga finca Güell, tots d'Antoni Gaudí. 

Notícies relacionades

Llegenda del Drac a la Casa Ametller de Puig i Cadafalch. FOTO: Viquipèdia.

També hi ha dracs en la casa Lleó Morera, al Palau Montaner i el Castell dels Tres Dragons del parc de la Ciutadella, les tres obres de Domènech i Montaner, mestre de Puig i Cadafalch. El mateix Puig i Cadalfalch els va usar a la fàbrica Casarramona (seu de CaixaForum), la Casa Ametller, la Casa Serra i el Palau del Baró Quadras, gairebé davant de la Casa Terradas.