L'Assemblea de Dones Feministes alerta contra agressions sexuals a les festes de Gràcia

El col·lectiu reclama un telèfon d'atenció a les víctimes i suspendre la programació si hi ha un atac

L'ajuntament rescata part d'una campanya que va fer al març per subratllar el rebuig als abusos

 

  / JONATHAN GREVSEN

1
Es llegeix en minuts
TONI SUST / BARCELONA

L'Assemblea de Dones Feministes de Gràcia ha llançat aquest dimarts una crida d'alarma preventiva davant la possibilitat que la festes de Gràcia registrin agressions sexuals, un fenomen que ha marcat la celebració de Sant Fermí d'aquest any. Mitjançant un comunicat, l'assemblea informa que fa dos anys que treballa per combatre aquesta mena d'agressions i amb la finalitat que els espais festius del districte es converteixin durant aquests dies en "espais confortables per a les dones i les diferents identitats sexuals".

L'assemblea comença denunciant que encara que s'ha dirigit diverses vegades a la Fundació Festa Major de Gràcia per oferir la seva col·laboració en la prevenció i la resposta a les agressions sexuals, no ha obtingut resposta. I es recolza en els fets denunciats a Pamplona per reclamar a la fundació mitjans i actuacions concretes. El col·lectiu demana serveis d'atenció especialitzats i un telèfon que funcioni 24 hores on es puguin denunciar atacs, així com l'accés a "assessorament psicoemocional" per part de professionals formats en matèria de gènere i igualtat. Una petició que afegeix: "No volem que policies masclistes i autoritaris ens donin lliçons de vida". El grup també reclama una denúncia pública de qualsevol agressió i la suspensió de la programació festiva si arriba a passar. 

FESTES "GENTRIFICADES"

Notícies relacionades

L'assemblea critica el to que segons la seva opinió estan agafant les festes de Gràcia, "un model en sintonia amb el procés de gentrificació (expulsió dels residents habituals de la zona per d'altres de més acabalats) que dia a dia ens transforma en el barri 'hipster' i guai de la Marca Barcelona". Festes, prossegueix el text, "massificades, militaritzades, cares". Tenint en compte el que ha passat als 'sanfermines', l'assemblea considera una evidència que "en els grans espais de festa, el terreny està adobat perquè hi aflori l'expressió més violenta i explícita del patriarcat".

L'Ajuntament de Barcelona també ha rescatat aquests dies part d'una campanya que va difondre el març passat contra la violència masclista. Llavors, va popularitzar el 'hashtag #BCNantimasclista. Ara, en el marc de la campanya Compartim Barcelona, el consistori llança recomanacions per a la convivència entre les quals destaca el rebuig a les agressions a dones en el context de l'oci nocturn. Així, l'ajuntament emet aquests dies tuits com el que segueix: