El greu precedent de Sant Fermí

Les denúncies per agressions sexuals van marcar les festes a Pamplona

Poble-sec Feminista va denunciar casos d'abús i una agressió al barri

 

  / VILLAR LOPEZ

1
Es llegeix en minuts
TONI SUST / BARCELONA

Sant Fermí no ha registrat aquest any els primers casos d'agressió sexual de la seva història, però a diferència d'altres edicions els atacs han marcat les festes. L'Ajuntament de Pamplona va presentar l'11 de juliol un balanç dels fets denunciats. Segons el consistori, hi va haver quatre denúncies per agressió sexual, una per intent d'agressió sexual i set denúncies per abusos sexuals.

El cas més greu va ser el d'una noia de 18 anys que va ser agredida sexualment per quatre nois que la van trobar sola de matinada. Ella els va explicar que anava a dormir en un cotxe amb un amic i la van acompanyar. Pel camí la van fer entrar en un portal, la van violar i la van deixar allà. Segons sembla, van gravar els fets en vídeo. Hi va haver cinc detinguts, un d'ells, un agent de la Guàrdia Civil. Els agressors també van robar el mòbil de la noia, a qui algú va trobar plorant en un banc després dels fets.

Les agressions van portar a la celebració d'una concentració de rebuig que va tenir lloc el 7 de juliol.

POBLE-SEC

Notícies relacionades

El col·lectiu Poble-sec Feminista va denunciar el 19 de juliol que durant els dos primers dies de festa major d'aquest barri de Sants-Montjuïc hi va haver quatre casos d'assetjament sexual i un d'agressió sexual. Segons el grup, tots els atacs es van registrar en entorns festius, “places i carrers del barri”, menys una, que, segons la denúncia, va tenir lloc mentre la víctima tornava a casa, amb els carrers ja buits. Als Mossos no els consten denúncies per aquests fets, per ara.

Segons va declarar Poble-sec Feminista, les agressions que van ser conegudes per aquest col·lectiu van ser “respostes o bé des de l'autodefensa feminista o des de la resposta col·lectiva. En alguns casos, avisant amb contundència la persona agressora, i en altres, expulsant-la directament de l'espai de festa. Poble-sec Feminista està molt pendent de la lluita contra aquesta mena d'agressions i el juliol del 2015 va elaborar un protocol per combatre-les que comença advertint que res les justifica. Ni que l'autor hagi pres drogues ni com vagi vestida la víctima.