Districtes

«Hi ha llocs que segueixen quasi igual que als anys 50 i 60»

Cristina Pla, a la sala de Borriana, 25, on exposa les seves fotos.

Cristina Pla, a la sala de Borriana, 25, on exposa les seves fotos. / JOAN PUIG

1
Es llegeix en minuts
SÍLVIA ALBERICH / BARCELONA

El que per a Cristina Pla Grimaldos (Barcelona, 1983) va començar com un entreteniment per conèixer millor el seu barri a través de l'objectiu de la seva càmera s'ha convertit en una original i interessant exposició fotogràfica del passat i el present de Sant Andreu. Espai Gràfic (Borriana, 25) acull fins al 29 de juliol Refotografiant Sant Andreu, una mostra gratuïta en què la mà de Pla està present en cada una de les 80 fotografies exposades.

-¿Per què apareix la seva mà a les seves fotografies?

-Perquè es vegi que no és un muntatge, perquè es pot refotografiar fàcilment amb un programa d'edició, però jo en volia aprendre.

- ¿Què és refotografiar?

-Repetir una fotografia des del lloc exacte en què es va fer per primera vegada per comparar l'abans i l'ara. A Sant Andreu hi ha llocs que es mantenen gairebé igual que abans, com els carrers de Bascònia i de Grau, i altres, com Torras i Bages, que han canviat molt des dels anys 50 i 60 del segle passat, que és l'època de la majoria de les fotografies.

-¿Com va sorgir la idea de comparar el passat i el present de Sant Andreu?

-Fa tres anys, a l'Arxiu Fotogràfic de Barcelona hi va haver una exposició de refotografia sobre la ciutat i, paral·lelament, vaig conèixer un projecte en què l'autor retratava la seva família incloent el seu dit a la foto. Llavors, vaig decidir fusionar l'estètica del dit amb la història del meu barri.

-¿Com va recopilar les fotos?

-A partir de llibres, del meu arxiu familiar i del d'amics, i gràcies a les fotografies que molta gent ha compartit a través de Facebook.

-Expliqui'm el procés.

-Fa uns tres anys quan sortia al carrer a passejar el meu gos ho aprofitava per fer una o diverses fotos. D'aquesta manera vaig anar descobrint racons nous del barri i animant-me cada vegada més. Quan vaig tenir unes 30 imatges vaig crear un blog, titulat Refotografiant Sant Andreu. Al final, vaig refotografiar 160 imatges.

Notícies relacionades

-Però en la mostra només exposa 80 fotos, la meitat.

-Sí, perquè l'espai és limitat. He escollit les que tècnicament estan millor, les situades en llocs emblemàtics i les fotos amb gent. Per això, moltes de les persones que visiten l'exposició s'hi reconeixen.