CELEBRACIÓ D'UNA FESTA POPULAR A LA CAPITAL CATALANA
Revetlla multitudinària i sense incidents a les platges de Barcelona
Milers de barcelonins i de turistes omplen les platges per viure la nit més màgica de l'any
Abans de les 10 del matí el litoral estava net i preparat per als primers banyistes
La nit més curta de l'any, una vegada més, ha complert amb les expectatives. A més dels ciutadans que han optat per les revetlles populars als carrers de Barcelona o les discoteques de la Vila Olímpica, hi havia una altra opció clara: la Barceloneta. Milers de persones han omplert la platja per buscar-hi diversió. A les onze de la nit, fer-s'hi un lloc ja era tasca complicada, ja que la multitud que minuts abans col·lapsava el metro s'hi havia instal·lat ja, amb més o menys magnitud: de simples reunions damunt d'una tovallola a grans desplegaments amb alguna tenda de campanya inclosa; i fins i tot en el cas dels més creatius, un gran mocador a terra envoltat de quatre torxes als extrems servia per instal·lar una petita taula i diverses neveres amb assortiment de begudes. En molts casos, la festa anava per llarg.
A les 23.25 hores, l'ambient ja estava animat, i una gran foguera es va fer protagonista, desprenent una llum rogenca que va atraure els assistents. Després, cadascú a la seva. La majoria de joves van optar per començar el 'botellon', les famílies amb nens es van dedicar a tirar petards, algun es va animar a llançar a l'aire fanalets de paper, es van fer les primeres concentracions al voltant dels 'pubs' amb música de la platja, alguna petita foguera improvisada va agafar forma i alguns es van acostar només a fer-se unes fotos i seure una estona a la sorra. Fins i tot es podia percebre un cert ordre en el repartiment de la platja: zones més ‘familiars’ amb pares i fills tirant petards, els joves de 'botellon' també agrupats, i en un extrem de la zona costanera, grups d'adolescents units a la festa.
Entre els grups de gent hi havia nacionalitats de tota classe, a causa de la ràpida ‘integració’ del turista en la festa: anglesos, francesos, italians, xinesos i, naturalment, catalans. I no només això. Una vegada la platja estava plena, els llauners van entrar en acció, esquivant grups de persones i petards per intentar aconseguir alguna venda de beguda, així com altres articles per animar la festa. Als tradicionals cubates i cerveses de cada any, s'hi han sumat els mocadors de mides gegants per seure còmodament sobre la sorra i tota classe d'artefactes amb llums de neó, com ulleres i diademes amb llaç, que capturaven l'atenció no només dels més petits sinó també de turistes.
FESTA DINS I FORA DE LA SORRA
Però la festa no es limitava a la zona de sorra de la platja. Al passeig Marítim hi havia activitats de tota classe: adolescents tirant petards, diversos grups de dansa africana –als quals s'unia algun turista amb més o menys art per seguir el ritme--, ‘bars’ improvisats sobre alguna caixa de cartró on els llauners venien cubates a preus més econòmics que els xiringuitos de la zona, i fins i tot un home amb la seva trompeta que intentava competir amb la música dels bars per aconseguir alguna moneda gràcies a l'atenció d'algun turista, però sense gaire èxit.
A mesura que la nit avançava, els grups instal·lats a la sorra s'anaven retirant, i als llocs que deixaven lliures s'hi instal·laven altres ocupants: milers de llaunes i ampolles que, a mesura que la platja es buidava, quedaven com a prova material de la festa. Fins a convertir la platja en un descampat de residus. Tot i així, hi havia els que a les dues de la matinada encara s'unien a la festa, buscant un lloc disponible mínimament lliure. La festa també seguia als 'pubs' de la platja, envoltats fins i tot fora de les seves terrasses, per gent que ballava al ritme de la música, amb més o menys art segons els permetia l'alcohol ingerit. Fins i tot la roba d'alguns va començar a desaparèixer quan van començar els banys nocturns, ja tradicionals les nits de Sant Joan a la platja, ja sigui amb banyador o roba interior, i fins i tot amb es vestuari complet.
DESPRÉS DE LA DIVERSIÓ, LA NETEJA
A partir de dos quarts de quatre de la matinada, els megàfons ja van començar a advertir els noctàmbuls que a les sis la platja havia d'estar lliure, perquè els serveis de neteja poguessin fer la seva feina, tasca complicada tenint en compte l'estat de la platja després d'hores de consum i diversió. De fet, els encarregats de tornar el lloc al seu estat habitual van entrar en escena a les 4.15, observant els desperfectes soferts, elaborant el pla d'atac. Malgrat les peticions constants d'abandonament de la platja entre les cinc i les sis del matí, encara aguantaven els més reticents a deixar enrere la festa, però a poc a poc la van anar abandonant, amb més o menys col·laboració. Per a alguns, la nit més curta de l'any s'ha quedat realment curta.
- Fenomen en auge La venda a pes de 'caixes sorpresa' d'Amazon arriba al centre de Barcelona: "És com una loteria"
- Universitat Més de 250 professors universitaris exigeixen a la UB que investigui el cas Ramón Flecha
- MUNDIAL DE CLUBS Luis Enrique ignora Mbappé: «Soc soci culer, per això sempre em motiva jugar contra el Madrid»
- Previsió meteorològica Catalunya, en alerta per fortes pluges: aquestes són les zones on més pot ploure
- Detingut per matar d’una punyalada un multireincident al Prat de Llobregat per una venjança
- Iris Tió, nedadora: "Somio a liderar Espanya com ho van fer Carbonell, Mengual o Fuentes"
- La ronda francesa Nova destrossa de Pogacar al Tour en la cronoescalada
- Una història de retards, misteris i enganys
- LA SITUACIÓ BLAUGRANA El Barça se’n desdiu i no tornarà al Camp Nou en el Gamper
- ¿Missió impossible?