Barcelona dóna deu dies a l'okupa convergent perquè torni les claus del pis

L'ajuntament rebutja les al·legacions de Figuerola, que nega haver disposat de la vivenda contigua a la seva

El consistori portarà als tribunals l'encara conseller de districte de CiU a Sarrià si desacata l'ordre de desallotjament

fcasals33826615 barcelona 10 05 201conseller de districte de ciu j160510194635

fcasals33826615 barcelona 10 05 201conseller de districte de ciu j160510194635 / ALVARO MONGE

3
Es llegeix en minuts
Toni Sust
Toni Sust

Periodista

ver +

L'Ajuntament de Barcelona ha desestimat les al·legacions presentades pel conseller de districte de CiU a Sarrià-Sant Gervasi Joan Figuerola Borràs contra l'expedient que se li va obrir per ocupar il·legalment el pis contigu al seu, a l'immoble situat al número 12 del carrer d'Isaac Albéniz, on viu. El consistori dóna a Figuerola, el cas del qual va destapar EL PERIÓDICO el 9 de maig, deu dies naturals perquè deixi d'usar la vivenda i entregui les claus.

El període començarà a comptar quan rebi oficialment la comunicació que els seus arguments no han convençut l'Administració municipal, que no dubta que Figuerola va entrar a la vivenda, el 4t 1a (ell viu al 4t 2a), encara que ara ell ho negui. Si transcorregut aquest temps no ha entregat les claus, el consistori anirà a la via judicial. Figuerola encara pot recórrer la decisió municipal, cosa que endarreriria el desenllaç.

L'expedient municipal va contra Figuerola i contra el seu fill, però només el pare va presentar al·legacions, que van pivotar sobre una afirmació: el conseller de districte va assegurar al consistori que mai ha disposat del 4t 1a. Però l'ajuntament considera un fet irrefutable que sí que ho va fer i que va canviar el pany, i s'empara en un informe de la Guàrdia Urbana i en els serveis socials per constatar l'ocupació.

Segons l'informe de desestimació de les al·legacions de Figuerola, va ser ell mateix qui va informar els agents de la policia local que havia ocupat el 4t 1a quan aquesta vivenda va quedar buida cinc anys enrere, després de morir els inquilins que vivien allà. Va argumentar que el seu fill s'havia quedat sense feina. Les al·legacions, subratlla l'ajuntament, no desvirtuen el “principi de veracitat que investeix els agents de l'autoritat en l'exercici de les seves funcions”. El fet que tingués les claus, resulta decisiu.

UNA FINCA DE PEL·LÍCULA

La comunitat on viu Figuerola, que fa cantonada entre els carrers Isaac Albéniz i Tres Reis, no només és notícia perquè un conseller de districte hagi ocupat un pis, també perquè els seus inquilins no paguen lloguer des de fa 27 anys: fa tres dècades que estan sense contracte, sense pagar IBI, sense existir legalment com a inquilins. Una cosa que només s'explica per la deixadesa de l'amo de l'edifici, el mateix ajuntament, que el va expropiar el 1989 per a un pla de reordenació urbanística que mai es va arribar a portar a terme.

El propietari que havia sigut expropiat per l'ajuntament es va negar a revertir l'operació quan el pla urbanístic va quedar suspès i els inquilins van descobrir amb sorpresa que el senyor que solia aparèixer un diumenge al mes per cobrar el lloguer va deixar de visitar-los. El consistori va fer un intent de vendre els pisos als inquilins, però llavors el preu de la vivenda ja estava pels núvols i el preu requerit, 300.000 euros, va resultar prohibitiu per als veïns. I va anar passant el temps, sense que ningú els tornés a reclamar el pagament del lloguer. Ara, l'ajuntament està en procés de tornar a regularitzar la relació proporcionant contractes de lloguer als veïns de la finca.

UNA DECISIÓ DE CiU

Notícies relacionades

El grup municipal de CiU es va mostrar cautelós amb el cas de Figuerola, i va demanar esperar a conèixer els detalls del cas. El regidor Jordi Martí va informar que el conseller de districte va negar haver ocupat la vivenda. Amb les al·legacions desestimades, està per veure si el grup manté Figuerola com a conseller de districte o força la seva destitució.

Quan va conèixer el cas, el govern d'Ada Colau va demanar als convergents que facilitessin la defenestració del seu conseller de districte. En una carta del primer tinent d'alcalde, Gerardo Pisarello, a Martí, el primer li va demanar col·laboració i li va recordar que són els presidents dels grups municipals els que proposen el nomenament i el cessament dels consellers, i és l'alcaldessa qui davant aquestes propostes els nomena o els separa del càrrec. “Per tant, us agrairíem que estudiéssiu prendre les mesures oportunes perquè l'alcaldessa pugui actuar en conseqüència”, va escriure Pisarello.

Temes:

Okupes