CIUTAT VELLA

'Carmela' mobilitza el barri

Una campanya recull firmes perquè l'obra de Plensa davant el Palau s'hi quedi per sempre

lpedragosa33969520 barcelona  20 05 2016  distritos  mireia udina ha 160606180407

lpedragosa33969520 barcelona 20 05 2016 distritos mireia udina ha 160606180407 / AUGUST BL ZQUEZ I RUB

2
Es llegeix en minuts
Sonia Gutiérrez
Sonia Gutiérrez

Periodista

ver +

Carmela ha enamorat tothom. L'escultura de Jaume Plensa, que representa la cara serena d'una nena amb els ulls tancats, captiva tots els que hi passen pel davant, just enfront del Palau de la Música, al carrer de Sant Pere Més Alt. Des del 7 d'abril passat, l'edifici modernista comparteix amb aquesta figura de gairebé quatre metres d'altura el protagonisme de les fotos tant dels barcelonins com dels turistes (només s'ha de buscar l'etiqueta #PlensaalPalau a Instagram o Twitter). El problema és que la instal·lació és temporal, i Carmela haurà d'anar-se'n el 18 de setembre vinent. Però al barri ja s'estan movent per evitar que l'encanteri es trenqui.

Mireia Udina és la veïna més activa perquè Carmela es quedi on és. Ha iniciat una campanya a la plataforma Change.org per demanar-ne a l'Ajuntament de Barcelona i al Palau la permanència. Udina opina que Barcelona està en deute amb Plensa, les seves obres s'exposen a tot el món, mentre que a la seva pròpia ciutat no n'hi ha cap peça «recent i rellevant». Sí que n'hi ha algunes, com la del passeig del Born. I l'encàrrec de l'exalcalde Xavier Trias d'una macroescultura al mar sembla que està guardat en un calaix.

Udina ha participat en diverses campanyes de Change.org, però aquesta és la primera que impulsa. «Hem superat el miler de firmes», destaca amb un somriure. «Carmela fa bonic aquest racó on abans no hi havia res», diu. Té com a aliada Gessamí Catafau, de la Llibreria del Palau, que ha posat al taulell, en diversos idiomes, papers informatius de la campanya.

El Palau -organitzador de l'exposició que, a més a més de Carmela, va incloure tres obres més de Plensa- estaria a favor que es quedés l'escultura al carrer, però recalca que no pot «liderar» una campanya en aquest sentit. «Per motius econòmics», però també per altres raons. «No volem interferir en altres converses que es poden portar en paral·lel», explica Víctor García de Gomar, director artístic adjunt del Palau. Es refereix als possibles contactes entre l'ajuntament i Plensa sobre la macroescultura al mar.

RESPOSTA DE L'AJUNTAMENT

El consistori afirma que el tema no s'ha debatut en la comissió assessora d'art públic, perquè no han rebut cap petició. Aquesta comissió s'encarrega d'avaluar la idoneïtat d'instal·lar una obra al carrer. «No sabem ni tan sols de qui és la propietat», expliquen fonts del consistori.

Notícies relacionades

L'artista, per la seva part, se'n manté al marge. Després del ressò mediàtic que va tenir el seu projecte de macroescultura, ara opta per la prudència i guarda silenci.

Mentrestant, cada dia que passa és un menys en el compte enrere perquè Carmela hagi de dir adéu. Un comiat que es preveu trist. «Podria ser un nou símbol del Palau, com les muses», afirma García de Gomar. «Ens deixarà un gran buit quan marxi», diu. No és l'únic que ho pensa.