Un vídeo mostra com els voltors van devorar el cadàver de l'óssa morta

El festí dels carronyers va ser gravat pel naturalista que va localitzar el cos i va alertar els Agents Rurals

Uns voltor devoren les restes duna óssa a la Vall dAran / VÍDEO : JOSEP A. FERRERES

Uns voltor devoren les restes duna óssa a la Vall dAran
Primeres imatges duna nova cadellada dóssos bruns nascuts aquesta primavera

/

2
Es llegeix en minuts
Ferran Cosculluela
Ferran Cosculluela

Periodista

ver +

El 16 de maig va ser localitzat a la Vall d’Aran el cadàver d'una óssa jove que havia mort, previsiblement, per l'atac d'un altre ós, i les restes de la qual estaven sent devorades pels voltors. La persona que va trobar el cos i va avisar els Agents Rurals va ser Josep A. Ferreres, un metge que a més és un gran naturalista aficionat. El metge, que anava amb un company, va filmar tota la seqüència de la carronyada.

El doctor Ferreres ha explicat que el dia anterior ja estava a la Vall d’Aran amb la intenció de filmar la dansa dels galls fers. “Vam passar la nit a 2.100 metres d'altura, entre el gel i la neu, per poder-los gravar, però al final no ho vam aconseguir”, recorda. L'endemà van decidir traslladar-se a la vall de Varradòs amb l'objectiu de veure els óssos.

UNA TROBALLA INESPERADA

“Cap a les 11 del matí, vam veure que un grup de voltors s'abalançaven sobre un animal mort. Vam mirar amb el telescopi i, per a la nostra sorpresa, vam comprovar que es tractava d'un ós. Immediatament vam trucar als Agents Rurals i també vam filmar l'escena”, recorda.

La gravació es va efectuar a una distància d'uns 700 metres i, pel que va veure el metge, la mort s'havia produït poques hores abans perquè es podia apreciar que els caps dels voltors estaven banyats de sang d'un color vermell viu i no de sang bruna fosca. A més, el lloc on va morir l'óssa és recorregut diàriament per aquestes aus, per la qual cosa és gairebé segur que havien localitzat el cos aquell mateix dia.

Sobre la causa de la mort, el naturalista està convençut que la va provocar un gran ós mascle, probablement Pyros, i descarta que pugui haver sigut causada pel tret d'un caçador furtiu, com sospita l'associació ecologista Ipcena.

LA CAUSA DE LA MORT

“La necròpsia ha localitzat ferides de mossegades i esgarrapades, i a més tenia una part de les costelles aixafades. Al lloc on va morir no hi ha cap precipici pel qual pogués haver caigut l'óssa per causar-se aquest esclafament”, raona el metge.

Notícies relacionades

A més, es tracta del final de la canal d'una vall que és un espai molt obert, un lloc on, segons Ferreres, “mai es posaria un furtiu”, perquè un tret se sent de punta a punta de ls vall, que està molt freqüentada pels naturalistes.

L'únic que li estranya al metge és que un mascle decidís matar una óssa jove, d'un any i mig i d'entre 35 i 40 quilos, que en poc temps podria ser una femella madura i tenir el zel. “Però també pot ser que aquesta óssa estigués molt enganxada a la seva mare, i quan un ós mascle troba una femella, mata els cadells si aquests no fugen, perquè es posi en zel en un màxim d'una setmana. És un comportament habitual en els óssos,” explica.    

Temes:

Animals