Els ecologistes veuen improbable que un altre ós matés l'óssa jove a la Vall d'Aran

Apunten que podria haver sigut un caçador furtiu i exigeixen una investigació més a fons

osita

osita

1
Es llegeix en minuts

L'associació ecologista Ipcena dubta que la petita óssa trobada morta recentment al municipi lleidatà de Vielha e Mijaran (Vall d'Aran) petita óssa morta hagi mort per l'atac d'un altre ós, com assegura el Consell General d'Aran.

Les restes de l'óssa, una femella jove d'aproximadament un any i mig, van ser localitzades per un veí que va alertar els tècnics del consell aranès, que li van practicar una necròpsia que va determinar que la causa probable de la seva mort va ser l'atac d'un altre ós, ja que presentava mossegades i esgarrapades, a més d'altres cops causats per una forta caiguda.

En aquest sentit, els ecologistes apunten en un comunicat que, després de parlar amb diversos experts en la matèria, consideren que "és del tot improbable que una óssa d'un any i mig hagi mort en una baralla amb un altre ós".

"Segons els experts, un mascle no ataca una femella d'aquesta edat. Dues femelles entre si sí que podrien barallar-se per competència, malgrat que una d'elles fos jove, però se separarien abans de posar en perill la seva supervivència", explica Ipcena.

Per això, els ecologistes assenyalen que no es pot descartar que la mort de l'óssa hagi sigut a mans d'un caçador furtiu i que després un altre ós s'hagi menjat les restes del seu cadàver.

ELS PITJORS ENEMICS

"No podem oblidar que per als furtius de la Vall d'Aran un dels pitjors enemics són els óssos, ja que han augmentat els controls dels agents rurals que a la vegada poden sorprendre mes fàcilment la presència dels caçadors", assenyala l'entitat.

Per aquest motiu, des d'Ipcena sol·licitaran al departament de Territori que exigeixi una investigació més a fons que determini si existeix la possibilitat que un tret d'un furtiu fos la causa de la mort de l'óssa.

Notícies relacionades

Per últim, l'organització ecologista destaca que en menys d'un any a l'Aran, on el consell "rep una quantitat important de diners del programa Piros Life" per a la reintroducció de l'ós, han mort dues osses.

Una d'elles, Auberta, una óssa jove que es va separar de la seva mare Auberta,i que va ser cuidada durant mesos en un apartat del bosc però que va morir a l'enganxar-se-li el xip que duia a la panxa en una branca i es va dessagnar, i ara aquesta jove óssa, "morta en circumstàncies totalment inusuals en el medi natural".

Temes:

Animals