MISSATGE DEL REGIDOR ANTISISTEMA AL PLE

L'origen de la samarreta de Garganté

El regidor de la CUP es va enamorar de l'estampat, obra de la plataforma Barcelona Mata, a través de Twitter

Les sigles ACAB, que en aquesta peça fan referència a Ada Colau, són de fet un conegut lema antipolicial

cmarquez34059108 basrcelona 27 05 2016 barcelona  pleno municipal b160527180308

cmarquez34059108 basrcelona 27 05 2016 barcelona pleno municipal b160527180308 / RICARD CUGAT

2
Es llegeix en minuts
Carlos Márquez Daniel
Carlos Márquez Daniel

Periodista

Especialista en Mobilitat, infraestructures, urbanisme, política municipal, medi ambient, àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Josep Garganté és un comunicador nat. Amb la paraula, el gest, els tatuatges i en aquest cas la roba, el regidor de la CUP a l'Ajuntament de Barcelona i conductor de TMB no sol deixar indiferent a ningú. Agrada molt o agrada més aviat poc. No hi ha mitges tintes. Al ple municipal d'aquest divendres ha lluït una samarreta que en aquests temps agitats llança tota mena d'interpretacions. S'hi veu Mickey Mouse amb la cara de la líder de Barcelona en Comú, i a sota, les sigles ACAB i el seu significat: "Ada Colau alcaldessa de Barcelona". Al marge del missatge al cap visible del consistori, aquests quatre grafemes alberguen un conegut lema en anglès: 'All cops are bastards' (tots els policies són uns cabrons). La samarreta no és una peça exclusiva. De fet, el regidor se'n va enamorar via Twitter fa un parell de setmanes. Alguns tuiters han volgut compartir el detall de la cosa.

N'hi ha prou consultant el compte de Twitter de Garganté per trobar l'origen de la història. El 12 de maig, la plataforma Barcelona Mata, col·lectiu que ironitza sobre la vida contemporània a la capital catalana, va penjar una fotografia en què dos joves que lluïen aquesta samarreta feien broma amb Colau durant una visita al Macba. L'alcaldessa apareix rient a la imatge. Cap problema; ambient distès. Molt bé tot.

Aquell mateix dia, un parell d'hores després, Garganté preguntava als autors sobre la samarreta. Després d'aclarir el que posava a sota de les inicials, va escriure: "Penso que en un ple és més que necessària". A partir d'aquell moment, després d'un diàleg amè que inclou la negociació del preu -"6 € per ser tu", li van dir-, es va pactar l'entrega del material, de talla L, a petició del regidor antisistema.

El regidor va recollir dues samarretes el 22 de maig al lloc indicat, la bodega La Riera de Vallcarca. "Deixo la pasta a dins de la mateixa bossa, al mateix lloc", va informar als creadors. Aquest divendres, després d'exhibir-la a les dependències municipals, s'ha recordat dels seus proveïdors: "El que és promès sigui atès".

L'elecció de la samarreta arriba en uns dies en què Gràcia viu nits convulses després del desallotjament del denominat 'banc expropiat'. El mateix Garganté s'ha presentat a les protestes, fet que ha generat cert malestar en ambients policials. No hi ajudarà la samarreta exhibida al ple, per més que el missatge, en teoria, es dirigeixi a l'alcaldessa.

ORIGEN CARCERARI

Les sigles ACAB impliquen un rebuig inequívoc a la policia. És habitual, no obstant, per evitar disgustos, que la roba amb aquestes lletres impreses jugui amb altres paraules. Aquesta mateixa setmana es va arxivar a Madrid una denúncia contra una dona per portar la inscripció en una bossa. 'All cats are beautiful" (tots els gats són bonics), es podia llegir al complement. 

Notícies relacionades

El primer que va documentar l'expressió 'all cops are bastards' va ser un periodista local de Newcastle, que el 1977 va llegir aquesta expressió a les cel·les d'una presó. Els estudiosos, no obstant, asseguren que l'argot delinqüent ja la feia servir als anys 20. 

Barcelona compta amb la seva botiga ACAB al carrer de Tallers, i els amants d''all cops are bastards' tenen el seu dia predilecte, el 13 de desembre. O el que és el mateix, el 13 del 12. No és casualitat, ja que aquests números, traslladats a l'alfabet, donen com a resultat ACAB.