TRANSFORMACIÓ URBANÍSTICA EN SUSPENS

Colau planteja reduir a la meitat la inversió en la cobertura de la Ronda de Dalt

El consistori veu "faraònic" el projecte anterior i en proposa un de 200 milions

El pla queda lluny de les pretensions veïnals i inclou un gran parc a la Teixonera

projecte-ronda-de-dalt

projecte-ronda-de-dalt

3
Es llegeix en minuts
Carlos Márquez Daniel
Carlos Márquez Daniel

Periodista

Especialista en Mobilitat, infraestructures, urbanisme, política municipal, medi ambient, àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Sol passar que els veïns i els polítics van per camins diferents, i en menys grau, passa que prenen camins contradictoris. Això últim és el que està experimentant Barcelona amb el projecte de cobertura de la Ronda de Dalt al seu pas pels districtes de Gràcia, Nou Barris i, sobretot, Horta-Guinardó. L’alcaldessa Ada Colau va prendre ahir les regnes de l’assumpte reunint-se amb els veïns de l’entorn de la Vall d’Hebron. Els va presentar una proposta «realista» de reforma de l’artèria que fuig de l’acord «maximalista i faraònic» de l’anterior mandat. Però els afectats van llegir que la seva lluita de gairebé 30 anys quedava feta miques, amb un dibuix que no tenia res a veure, segons van dir, amb les seves pretensions, amb la cobertura total d’aquesta cicatriu parida per als Jocs Olímpics del 92.

La cita es va celebrar a la biblioteca de Vallcarca, situada precisament al davant d’un dels trams a l’aire lliure de la ronda. Els veïns ja es van veure amb la tinenta d’alcalde d’Urbanisme, Janet Sanz, el 22 d’abril. Una trobada de la qual van sortir petrificats perquè, asseguren, no es tenia en compte cap de les seves reivindicacions. Ahir va passar el mateix, amb l’excepció que van poder contemplar el primer esbós que ara s’haurà de consensuar amb veïns i grups polítics.

El consistori xifra el projecte en 200 milions, la meitat del que s’havia pressupostat en els últims mesos de l’era Trias. Els veïns asseguren que amb una rebaixa del 50% de la despesa només es cobrirà el 20% del que s’havia pactat amb CiU, una encaixada de mans, es va queixar Colau, perpetrada «a pocs mesos de les eleccions». «Entenc que estiguin nerviosos i enfadats perquè fa dècades que aguanten excuses i mentides, però nosaltres avui (per ahir) els hem plantejat un pla viable de cobertura de la ronda».

En aquest sentit, l’alcaldessa descarta un dels punts clau del consens anterior: la construcció d’un nou túnel a l’altura del barri d’Horta, paral·lel a la línia 3 del metro, que permetés convertir l’espai ocupat avui per la ronda en un munt d’hectàrees destinades a l’esbarjo ciutadà. «Ho descartem en termes financers i de mobilitat», ha concretat Colau, convençuda que el projecte del seu govern «no és un brindis al sol».

El projecte planteja actuacions entre la plaça d’Alfons Comín i la desembocadura de la ronda, poc després de travessar la Meridiana. La millora més intensa, que s’emporta gairebé la meitat dels diners, més de 90 milions d’euros, es concentra en un tram d’uns 450 metres de llarg just davant del club de tennis de la Teixonera, poc després de la Ciutat Sanitària de la Vall d’Hebron, entre el pas d’Isadora Duncan i el carrer de Jorge Manrique. Allà està previst un gran parc sobre l’autopista urbana, precisament, argumenta l’ajuntament, a la zona on hi viu més gent. També, a la zona més complicada tècnicament, entre poc abans del velòdrom i la plaça de Kark Marx, suggereixen dos passos subterranis i tres d’aeris. Així mateix el projecte planteja cinc cobertures de menys envergadura, tres de les quals, a Nou Barris, amb uns acabats que s’han de decidir.

Notícies relacionades

Encara que es parla de 200 milions, es dóna la circumstància que per a aquest mandat només hi ha consignats 15 milions, el 7,5% del total, uns diners esgarrapats pel PSC en la negociació de la modificació de crèdit per ampliar els comptes de l’any en curs. Va bé recordar que Barcelona en Comú no tenia previst destinar ni un euro a aquest projecte al considerar que la ciutat té altres prioritats. L’alcaldessa ha aclarit que es tracta d’un projecte que saltarà de mandat, però s’haurà de veure quants canvis de govern seran necessaris si el ritme de l’obra manté el ritme previst per als pròxims tres anys. D’entrada, el primer tros que s’abordaria, una vegada superades totes les etapes de participació veïnal i aprovació municipal, seria el del barri de Sant Genís. Després, a poc a poc, s’aniria avançant.

Quedaran per cobrir els trams del districte de Sarrià-Sant Gervasi que segueixen al ras. Fonts del consistori assenyalen que en paral·lel al projecte plantejat aquest dimarts, es començaran a realitzar estudis previs a la zona noble de Barcelona amb l’objectiu d’emprendre mesures similars. Amb la meta a l’horitzó, qui sap quan, que la Ronda de Dalt passi desapercebuda. 

Veïns en peu de guerra