eixample

25 anys amb Català-Roca

L'espai de fotografia celebra el seu aniversari a Golferichs amb una exposició de clàssics

Assistents a la inauguració de la mostra ’Clàssics contemporanis II’.

Assistents a la inauguració de la mostra ’Clàssics contemporanis II’. / carlos montañés

2
Es llegeix en minuts
LUIS BENAVIDES / BARCELONA

Aprendre a mirar. Aquestes paraules del conegut fotodocumentalista Francesc Català-Roca (1922-1998) s'han convertit en el lema de l'espai fotogràfic que porta el seu nom, un projecte de ciutat acollit per la Casa Golferichs (Gran Via, 491) des de fa 25 anys. Per commemorar aquest quart de segle, el centre cívic acull aquests dies diferents activitats com l'exposició Clàssics contemporanis II Clàssics contemporanis II-el seu nom fa referència a l'exposició homònima celebrada el 2000-. Aquesta mostra, gratuïta i oberta fins al 2 d'abril vinent, reuneix el treball d'una trentena de professionals de la talla de Colita, Xavier Miserachs, Oriol Maspons i el mateix Català-Roca.

L'objectiu de l'espai Català-Roca és promocionar la fotografia entre la ciutadania. «A Casa Golferichs oferim des de formacions molt bàsiques, per a aficionats, fins a monogràfics molt específics», explica la directora del centre cívic, Cati Sánchez.

IMATGES INÈDITES / El fotògraf Jordi Pol s'ha encarregat de seleccionar les fotografies que formen part d'aquesta exposició tan especial. «En alguns casos he escollit la foto personalment, amb la idea de mostrar una faceta diferent dels autors. En altres, els mateixos fotògrafs m'han enviat una foto inèdita, que per un motiu o altre no van poder mostrar al públic abans», explica el comissari de l'exposició, que posa com a exemple de fotografia sorprenent la de Català-Roca, la mateixa que il·lustra el cartell de la mostra. «Molts recorden la seva faceta més social, perquè va retratar una època -continua el comissari-, però també va realitzar una sèrie d'interiorisme molt interessant».

Francesc Català-Roca, premi Ciutat de Barcelona i medalla al mèrit artístic, és considerat un actor clau en l'evolució de la fotografia. «Van escollir posar el seu nom a l'espai perquè va iniciar la fotografia moderna com ara la coneixem», afegeix Pol.

Notícies relacionades

VISITES GUIADES / Una usuària del centre, Carmen Muñoz, de 60 anys, acompanyarà els visitants de la mostra els dies 2, 10 i 16 de març. «Vaig fer el meu primer taller de fotografia a Golferichs el 2006, i des d'aleshores no he deixat de formar-me aquí: cursos teòrics, de tècniques analògiques, de composició... Aquí he après molt, i és un plaer poder ara comentar el treball d'aquests grans fotògrafs», explica Muñoz.

La llavor de l'espai Català-Roca es va plantar el 1990 molt a prop de Golferichs, en uns baixos del carrer de Calàbria, on hi havia un laboratori, un plató, una sala d'exposicions, aules i biblioteca. «Va ser el primer centre dedicat a la fotografia. Després arribarien Can Basté a Nou Barris o el Pati Llimona a Ciutat Vella», recorda Pol. Sis anys després, el 1996, va ocupar part del centre cívic. El juliol del 2014, el projecte Català-Roca va traslladar tots els seus serveis a la planta baixa de l'Espai Arenes perquè requeria més espai.