CONFLICTE LABORAL A TMB

El metro rebutja l'oferta de TMB i reafirma la vaga durant el Mobile World Congress

La plantilla diu 'no' per unanimitat a la proposta de la direcció i manté les aturades

L'empresa lamenta que el seu pla no s'hagi explicat "de manera adequada" als treballadors

cmarquez32846746 barcelona 18 02 2016  barcelona   asamblea de los 160218200427

cmarquez32846746 barcelona 18 02 2016 barcelona asamblea de los 160218200427

3
Es llegeix en minuts
Carlos Márquez Daniel
Carlos Márquez Daniel

Periodista

Especialista en Mobilitat, infraestructures, urbanisme, política municipal, medi ambient, àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Ara sí que s'acaba el temps. El conflicte laboral al metro de Barcelona està en punt mort a escassos dies de la inauguració del Mobile World Congress. La plantilla del suburbà ha celebrat aquest dijous dues assemblees, en els torns de matí i tarda, per decidir si accepta l'única oferta que els ha fet la direcció de TMB per desencallar la negociació del conveni col·lectiu. En els dos conclaves hi ha hagut unanimitat. O gairebé: 1.125 vots en contra i una abstenció, segons les seves xifres. Amb aquest resultat, sense miracle en el frontispici ni reunió prevista al tancament d'aquesta edició, els treballadors estan cridats a una vaga de 24 hores dilluns i dimecres.  

La direcció de la companyia i el comitè de vaga --representació reduïda del comitè d'empresa-- van celebrar dimecres una reunió de sol a sol a les oficines de Relacions Laborals de la Generalitat de Catalunya, que exerceix de mediadora. La companyia va presentar la seva primera oferta en ferm. En les assemblees ha quedat clar el sentiment dels treballadors davant el document i davant el diàleg amb els patrons: "Han intentat prendre'ns el pèl", "això és una burla constant", "aquesta serà una batalla llarga, estigueu preparats", "tindran el que es mereixen" o "tingueu en compte que ens cauran crítiques de totes bandes, els mitjans, els polítics i els viatgers". El seu missatge es resumeix en la intervenció d'un espontani: "Que els quedi clar que aquí manem nosaltres". 

OFERTA DE MÀXIMS

L'empresa, per la seva banda, ha lamentat a través d'un comunicat que no s'hagi valorat la proposta, la qual, segons la seva manera de veure, "no s'ha exposat de manera adequada". "En poc més de mitja hora, sense temps per explicar i valorar el contingut i els beneficis que representa per als treballadors, l'assemblea, en què han participat un percentatge escàs de la plantilla, ja havia votat i mantingut les vagues", diu TMB, que recorda, a més, que l'oferta "és el màxim legal que l'empresa pública de metro pot oferir". També reitera "la seva ferm voluntat de diàleg permanent", però no hi ha cap reunió a l'agenda les pròximes hores o dies.

250 CONTRACTES A TEMPS COMPLET

La direcció planteja l'ampliació a temps complet de 250 contractes, a raó de 50 cada any fins al 2019. El comitè, però, calcula que els companys en "situació precària" són 600, i no acceptaran res que no els inclogui a tots "per no deixar ningú de banda". L'empresa, en la seva proposta, també promet cobrir totes les baixes que es produeixin a partir d'ara. També fa referència a un increment salarial de l'1% per a aquest 2016, assegurant que la plantilla "no ha perdut poder adquisitiu" els anys de congelació salarial, cosa que els sindicats neguen perquè exigeixen que es tingui en compte l'IPC. 

Els serveis mínims marcats per Treball (vegeu el gràfic) no han satisfet TMB, que recorda els perillosos col·lapses en andanes durant l'aturada del 2 de febrer. Tenint en compte que a la ciutat hi arriben més de 100.000 congressistes, l'empresa demana que el metro funcioni al 80% en hores punta i al 60% en hores vall per poder garantir la seguretat dels viatgers.

Notícies relacionades

Mentre el conflicte laboral s'enquista a TMB, John Hoffman, el president de GSMA, empresa que organitza el Mobile, ha explicat avui que té preparat un 'pla b' per si la vaga es fa relitat. Sense concretar gaire, s'ha referit a la flota de taxis i a companyies privades d'autocars. 

En el conflicte laboral del conveni d'autobusos, el comitè d'empresa ha decidit aquest dijous convocar per al dia 29 de febrer el referèndum amb què la plantilla votarà si accepta el preacord assolit pels sindicats majoritaris amb la direcció de l'empresa. Els sindicats minoritaris han convocat aturades de dues hores per torn dimarts i dijous de la setmana que ve, en ple Mobile. Únicament si el referèndum es feia abans i els treballadors acceptaven la proposta de l'empresa, les mobilitzacions s'haurien anul·lat.