¿On ha començat l'incendi que ha provocat el caos ferroviari?

L'estació fantasma de Bifurcació-Vilanova es va construir a finals dels anys 70, però mai es va posar en marxa

Caos ferroviari: 72.000 viatgers i 210 trens afectats / RICARD CUGAT

Caos ferroviari: 72.000 viatgers i 210 trens afectats
abertran32722474 fotos de lugar donde se ha producido el incendio q160209114727
abertran32722486 fotos de lugar donde se ha producido el incendio q160209114717

/

1
Es llegeix en minuts
Julián García
Julián García

Periodista

ver +

Un tuit dels Bombers de Barcelona a les 8.04 hores del matí informava que l'incendi i la posterior fumera que ha provocat el caos a la xarxa de trens de Barcelona s'havia produït a “l'antiga estació d'Arc de Triomf”.

 

 

La qüestió és que, com a tal, a Barcelona no hi ha cap “antiga estació d'Arc de Triomf”. El lloc on ha tingut lloc l'incendi és, en realitat, un dels espais mítics dels fans de les estacions fantasma de Barcelona: l'estació mai oberta de Bifurcació-Vilanova, situada a la línia de Barcelona a Manresa, entre Arc de Triomf i el Clot, prop de la vella Estació del Nord i, sobretot, del Teatre Nacional de Catalunya.

La seva història es remunta als anys 60. El Pla d'Enllaços Ferroviaris de Barcelona del 1967 establia, entre moltes altres coses, el tancament de l'Estació del Nord i la construcció de dues estacions subterrànies: el Clot-Aragó i Barcelona-Vilanova. Així ho relatava la revista 'Vía Libre', en un exhaustiu article firmat per E. Pretel amb fotografies de Godoy: "Nova estació subterrània a Nord-Vilanova, que es construeix a l'emplaçament de l'actual de superfície. L'estació, de 300 metres de longitud, constarà de dues vies i substituirà el baixador de l'Arc del Triomf i l'estació actual de Vilanova, de manera que desapareixerà un gran obstacle per a l'ordenació urbana d'aquella zona".

ESTAT D'ABANDONAMENT

Notícies relacionades

El cas és que l'estació del Clot-Aragó es va construir i va entrar en servei el desembre del 1972. En canvi, la de Vilanova no es va arribar a obrir mai per raons mai aclarides del tot, encara que tot indica que van ser les diferències entre Renfe i l'Ajuntament de Barcelona, que apostava per potenciar el baixador d'Arc de Triomf a l'estar situat a la zona que concentrava, llavors, la majoria de jutjats de la ciutat, segons relata l'usuari catalanfan67 al prestigiós fòrum ferroviari Forotrenes.com. 

A finals dels anys 80, a causa de la reestructuració ferroviària de la Barcelona preolímpica, part de l'andana de l'estació va ser destruïda per fer una bifurcació a desnivell. Des d'aleshores, l'espai és un abocador en un alarmant estat d'abandonament, probablement una de les raons, si no la raó, de l'incendi que ha causat l'enèsim dia de caos a la xarxa ferroviària de la ciutat.