MOBILITZACIÓ A SANT MARTÍ
El Poblenou força l'Església a renunciar al pla del monestir
L'oposició veïnal frustra el projecte de l'arquebisbat a la plaça de Sant Bernat
El veïnat demana que l'espai aculli un equipament públic per al barri

Uns turistes passegen pels voltants de l’església de Sant Bernat Calbó, al Poblenou, el juliol passat. /
Els veïns del Poblenou han plantat cara a l'Església. La intensa mobilització dels habitants d'aquest barri per impedir la construcció d'un monestir a la plaça de Sant Bernat Calbó ha obtingut el resultat esperat i s'ha saldat amb la retirada definitiva del projecte ateses les «dificultats d'edificabilitat» que s'hi han trobat, segons va anunciar ahir l'arquebisbat de Barcelona.
La Comunitat de l'Anyell preveia edificar un convent en l'espai que actualment ocupa l'església de Sant Bernat Calbó, un edifici que als seus 60 anys presenta greus problemes estructurals que n'aconsellen l'enderrocament. A la Plataforma Salvem la Repla, que agrupa veïns de la plaça, s'hi van sumar entitats cíviques, l'eix comercial del Poblenou i l'ampa del Col·legi Mar Bella, per intensificar la seva oposició als plans inicials del consistori al·legant que en cap moment s'havia involucrat la gent del barri en un procés participatiu per conèixer-ne l'opinió sobre quin era l'ús més apropiat per a aquest espai.
MEDIACIÓ / L'arquebisbat havia cedit l'explotació del lloc durant els pròxims 90 anys a la congregació de la Comunitat de l'Anyell amb la intenció que hi construís un convent. El projecte ja comptava amb tots els tràmits burocràtics resolts i la pertinent aprovació de l'anterior govern municipal. La protesta veïnal era l'únic obstacle perquè el pla es fes realitat, però ha acabat per ser determinant.
Després de dos anys d'oposició, la plataforma Salvem la Repla va intensificar les seves protestes perquè l'espai acollís finalment un equipament públic que pogués aprofitar el barri. Amb l'arribada d'Ada Colau a l'alcaldia de Barcelona, els veïns van aconseguir que el nou consistori assumís també el paper de mediador en aquest conflicte que mantenien amb l'Església. Entre els recels plantejats, hi havia sectors que temien que un barril eminentment familiar es convertís en una espècie de hostel religiós a rebuf de l'expansió turística de la zona o que s'omplís de persones sense sostre que anéssin a demanar ajuda al monestir
Fruit de les mobilitzacions i de la mediació municipal, l'arquebisbat va posposar fins al 3 d'agost l'enderrocament de l'antiga església. Tot just quatre dies després d'aquell anunci, el 28 de juliol passat, l'Església decidia aturar la demolició de l'edifici i «repensar el projecte» després de fer una reunió amb els nous responsables del districte de Sant Martí.
La diòcesi va fer públic ahir que la Comunitat de l'Anyell «ha decidit renunciar al projecte tenint en compte les dificultats d'edificabilitat» i va informar que continuarà buscant la ubicació idònia per poder edificar «el petit monestir que necessiten les germanes».
- Novetats en el format RTVE pren mesures amb 'La familia de la tele': separa Aitor Albizua i Inés Hernand de María Patiño i elimina el cor d'un dels seus blocs
- Seguretat Social El Govern central vol facilitar que els jubilats combinin la seva pensió amb un ‘minijob’
- incident als voltants de l’estadi Detinguda la dona que va atropellar 15 aficionats de l’Espanyol
- Radiografia d’un campió La Lliga de la revolució de Flick
- Treballadors de la DGAIA van alertar el 2023 del risc en les fugues de menors