SECTOR ECONÒMIC CLAU

Barcelona obre el debat sobre els horaris comercials del 2016

S'introdueix el veí com a opinador sobre el 'shopping' turístic

2
Es llegeix en minuts
PATRICIA CASTÁN
BARCELONA

Fa amb prou feines un mes que es va posar punt final als horaris comercials d'estiu i d'aquesta manera els diumenges tornaven a ser dia oficial de botigues tancades. Però el debat es va reobrir ahir per planificar el calendari del 2016, amb la particularitat que el govern d'Ada Colau afegeix la ciutadania com a interlocutor. Un conflicte d'interessos que ahir va coincidir amb la presentació d'un informe de la consultora EY que situa Barcelona com a sisena destinació del món en la despesa del viatger i anima a promoure el turisme en aquest àmbit.

El sector del comerç fa mesos que està irritat per diverses decisions municipals (com l'assumpte dels llums de Nadal, que va avançar EL PERIÓDICO el dia 22) i per no haver-se pogut reunir amb l'alcaldessa. No obstant, ahir la reconciliació va començar amb la firma d'un conveni per a la promoció dels eixos de barri, amb una aportació de 385.000 euros per al pla d'actuació 2015. Inclou activitats de dinamització i estudis de mercat del sector que segueixen el guió del previst sota el mandat de Trias. No hi ha cap novetat, però la Fundació Barcelona Comerç, que aglutina 16 eixos, va respirar al veure renovades les ajudes en un cara a cara amb Colau.

Notícies relacionades

REUNIONS / Amb el comerciant de barri acontentat, el comissionat de Comerç, Miquel Ortega, es va reunir a la tarda tant amb aquesta part del sector (conservador i defensor d'horaris tradicionals), com amb Barcelona Oberta, que recolza obrir els diumenges en zones turístiques per aprofitar l'entrada de divises. Aquest col·lectiu vol superar els dos mesos i mig d'obertura en diumenge aplicats els dos últims estius i arribar a una part de la primavera i de la tardor, quan diuen que hi ha més turisme de shopping de qualitat.

Es trobaven també sindicats, gremis i patronals. Però la novetat va ser introduir-hi la ciutadania a través de la Federació d'Associacions de Veïns de Barcelona. Es va obrir així un mes de procés participatiu en el qual associacions i veus particulars es podran pronunciar mitjançant una enquesta disponible a la pàgina web de l'ajuntament. El resultat se sumarà als informes sobre horaris portats a terme fins ara (i un de nou en marxa), amb l'objectiu que el tema es culmini en el ple municipal, teòricament a la sessió del mes de febrer. És a dir, que la decisió final dependrà de l'acord polític.