H&M tindrà un establiment al passeig de Gràcia

El projecte urbanístic tira endavant per silenci administratiu de l'Ajuntament de Barcelona

2
Es llegeix en minuts

L'empresa de moda Hennes & Mauritz podrà obrir un establiment comercial de 5.000 metres quadrats al passeig de Gràcia, 11, de Barcelona gràcies al silenci administratiu de l'Ajuntament de Barcelona i sense que aquest projecte urbanístic s'hagi debatut al ple.

La tinenta d'alcalde d'Urbanisme, Janet Sanz, ha explicat aquest divendres al ple que el silenci administratiu positiu que obliga a l'aprovació del pla especial urbanístic per a l'obertura d'aquesta superfície comercial es va produir "el 2 de maig, en el mandat anterior", i que l'actual govern ha estudiat si el projecte tènia fissures per "fer marxa enrere" i no n'ha trobar.

Sanz ha denunciat que aquest cas d'aprovació "no és l'únic que el govern s'ha trobat sobre la taula" perquè en el mandat de l'anterior alcalde, Xavier Trias (CiU), "era una pràctica que permetia aprovar projectes per la porta del darrere".

La tinenta d'alcalde ha fet aquestes consideracions després de demanar al ple que ordenés publicar al Butlletí Oficial de la Província de Barcelona i notificar l'aprovació definitiva del pla "per imperatiu legal".

Tots els grups municipals han condemnat que hi hagi aprovacions per silenci administratiu sense debat polític previ, que el socialista Daniel Mòdol ha qualificat de "silenci dels anyells".

Encara que ha assenyalat que s'ha d'evitar aquest tipus de supòsits, Jordi Martí (CiU) ha assegurat que en el cas de H&M "el silenci administratiu no s'ha d'entendre ni com a negligència ni com una mala praxi" del govern anterior perquè "la tramitació de l'expedient va topar amb el calendari del final de mandat i l'electoral" i si no hagués sigut així s'hauria aprovat.

Així, CiU ha votat a favor que es faci efectiva l'aprovació urbanística perquè hi està d'acord, mentre que BComú i el PSC ho han fet per no destorbar.

ERC, C's i PP s'han abstingut, mentre que la CUP hi ha votat en contra perquè creu que l'expedient conté irregularitats que permeten rebutjar l'aprovació del pla per silenci administratiu.

El popular Alberto Fernández ha considerat que a Barcelona hi ha "massa precedents" d'aprovacions que han permès construir grans superfícies comercials i ha citat la de la Maquinista, la de Glòries i la d'Heron City.

TERMINIS D'INFORMACIÓ PÚBLICA

En aquest sentit, ha reclamat que el 2019 s'ampliï la durada dels terminis d'informació pública de dictàmens urbanístics perquè cap quedi aprovat per silenci administratiu a finals de mandat.

Notícies relacionades

En el ple s'ha aprovat també una proposició que ha presentat per la via d'urgència Ciutadans per la qual l'ajuntament revisarà l'estat de tramitació dels diferents plans urbanístics que impliquin qualificació de sòl per destinar-la a superfícies comercials que tinguin el termini de resposta a punt de finalitzar.

L'acord s'ha aprovat amb els vots a favor de tots els grups, excepte la CUP, que s'ha abstingut.

Temes:

H&M