projecte social . ESPECTACLE DE COOPERACIÓ EUROPEA
Teatre com a arma social
Prop de 40 adolescents europeus s'han reunit durant nou dies per crear un muntatge en què parlen de superar els seus problemes. Avui el presenten al públic.
Prop de 40 adolescents de Polònia, Itàlia, Alemanya i Catalunya sortiran avui al carrer per presentar Buscant una sortida, un espectacle de teatre, dansa, música i percussió amb què exorcitzaran les seves pors i els seus conflictes. El muntatge és el resultat final d'un seminari de creació organitzat per l'associació Artixoc i promogut pel programa Erasmus+ de la Unió Europea.
Artixoc és una associació sense ànim de lucre fundada el 1998. La seva finalitat és afavorir la integració social de joves en situació de vulnerabilitat. Les seves eines són el teatre i les arts plàstiques, la dansa, la música i el circ. Els seus projectes van dels tallers a les sessions de grafit i hip-hop, les activitats extraescolars en instituts i un festival juvenil de cultura urbana (Artescape) que l'abril passat va arribar a la seva 11a edició. També els intercanvis culturals, que realitzen en col·laboració amb entitats d'altres països i amb el suport de la UE.
Els seus intercanvis són alguna cosa més que viatges culturals. «Per als xavals que hi participen són una oportunitat única de poder conèixer joves d'altres països, trencar estereotips i créixer com a persones a través de la convivència i l'esforç de crear alguna cosa», explica Àgia Luna, coordinadora d'Artixoc.
CREACIÓ / L'experiència ha sigut intensa. Nou dies junts, 37 joves de 15 a 18 anys (25 noies i 12 nois) i set monitors. Les nits en matalassos inflables a les aules de l'Institut Joan Coromines de Sants, que recolza activament el projecte. Els àpats que han preparat ells mateixos. Les visites culturals, la sortida a la platja i, sobretot, el treball en equip per construir un muntatge que han dissenyat a partir d'una idea: la superació dels problemes al llarg de la vida. «Ells van escollir el tema i van plantejar els seus propis conflictes: els enfrontaments amb la família, les addiccions a les xarxes socials, el desarrelament, les drogues, el bulling, la falta d'autoestima…», explica Luna.
Set professionals de les arts escèniques dels quatre països participants han ajudat els joves en el seu procés de creació, que ha comptat amb la col·laboració especial del grup Brincadeira, «els seus mestres de batucada», riu Àgia Luna.
Notícies relacionadesAhir hi havia nervis. Més entre els organitzadors que entre els xavals, adolescents al cap i a la fi. «¿És que els nois d'avui dia no tenen sang a les venes?», es desesperava amb humor Santi Rusiñol, el responsable de coordinar tot el procés.
El resultat és l'espectacle multilingüe (anglès, alemany, polonès, italià, català i castellà) que es podrà veure avui en una sessió doble. Al matí, al parc de la Ciutadella. A la tarda, a les festes de Sants, on s'inscriuen gairebé tots els projectes d'Artixoc.
- Adeu a Jimmy Giménez-Arnau, ex d’una neta de Franco i tertulià mordaç
- BCN avisa que el compromís com a seu de la Copa Amèrica és per al 2024
- TMB estrena la X2, línia exprés que uneix el Prat i BCN
- Junts de nou deixa Sánchez sense majoria i tomba la llei del lloguer temporal
- FUTBOL El Manchester City afronta un possible descens de categoria
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- «¿Vols còpia?»: Per què el Banc d’Espanya recomana demanar el resguard quan pagues amb targeta
- La vida en quatre segons
- ¿Qui és més fort, Ducati o Márquez?
- Fermín té una altra lesió muscular i serà baixa tres setmanes més