Colau retira el bust del rei Joan Carles de l'Ajuntament de Barcelona

Justifica la decisió dient que l'obligatorietat és per als caps d'Estat vigents

El consistori també revisarà "la sobredimensió d'iconografia monàrquica" de la ciutat

Dos operaris retiren el bust del rei Joan Carles del saló de plens de l’Ajuntament de Barcelona. / DANNY CAMINAL / VÍDEO: ATLAS

Dos operaris retiren el bust del rei Joan Carles del saló de plens de l’Ajuntament de Barcelona.
Alberto Fernández Díaz sosté una foto del rei Felip en el lloc on hi havia el bust del rei Joan Carles, aquest divendres a l’Ajuntament de Barcelona.

/

2
Es llegeix en minuts
VÍCTOR VARGAS LLAMAS / BARCELONA

El govern municipal d'Ada Colau ha decidit retirar el bust del Rei Joan Carles I de la sala de plens del consistori a l'espera de col·locar-ne un del rei actual, Felip VI. Ho ha materialitzat aquesta tarda en un acte que s'emmarca en una revisió, per part del consistori, de tota la iconografia monàrquica tant a l'edifici de la plaça de Sant Jaume com a la resta de la ciutat.

L'ajuntament justifica aquesta decisió emparant-se que l'obligatorietat de disposar d'una imatge del cap de l'Estat fa referència al que ocupi el càrrec en l'actualitat, segons un reglament del 1986 que, d'altra banda, no obliga que la representació del mandatari sigui un bust, ja que pot ser una imatge. L'altre motiu argüit és la necessitat de corregir la "sobredimensió de la iconografia monàrquica" present tant al consistori com a la capital catalana.

El primer tinent d'alcalde de Treball, Economia i Planificació Estratègica, Gerardo Pisarello, ha explicat que la norma es limita a ordenar la utilització d'una efígie, "però sense aportar més detalls"."Pot ser una fotografia o fins i tot un dibuix", ha afegit. Pisarello ha avançat que l'executiu municipal obrirà una ronda de contactes amb la resta de formacions amb representació al consistori per decidir de quina manera donar compliment a la legalitat vigent.

Debat

La retirada, segons el consistori, pretén resoldre una situació anòmala, ja que el Rei Joan Carles no és cap d'Estat des del juny del 2014. Però Pisarello també ha destacat que la iniciativa intenta obrir un debat sobre el que l'executiu municipal considera una "sobredimensió de la iconografia monàrquica". "És una institució constitucional, però que comporta una certa anomalia democràtica, ja que no és electa, tradicionalment ha disfrutat de certs privilegis i que en ocasions ha actuat amb opacitat", ha exposat el dirigent. 

El comissionat d'Estudis Estratègics i Programes de Memòria, Xavier Domènech, que ha acompanyat Pisarello, ha sostingut la necessitat de donar veu a una altra mena de representacions polítiques que han quedat eclipsades per aquesta "sobredimensió iconogràfica de la monarquia", que ha qualificat d'"anacronisme". I ha apel·lat a aquesta necessitat sobretot al tractar-se d'una ciutat com Barcelona, "tradicionalment significada amb el republicanisme", però que "no ha pogut expressar aquestes tendències amb què s'identifiquen bona part dels seus ciutadans". 

La iniciativa s'emmarca en un Pla d'Actuació Memorial que s'elaborarà els pròxims mesos a partir del diàleg amb les entitats memorials i ciutadanes així com amb els grups de l'oposició. El projecte inclourà una revisió de la situació del nomenclàtor de la ciutat, així com de les escultures i la simbologia monàrquica a la ciutat amb l'objectiu d'avaluar si s'ha de procedir a alguna modificació.

La primera de les actuacions als carrers de la ciutat s'executarà a la plaça de Joan Carles I, popularment coneguda com a plaça del Llapis, situada a la confluència de l'avinguda Diagonal i el passeig de Gràcia. L'obelisc actual que va substituir l'estàtua de la victòria franquista no va tenir una resignificació del monument, albergant un "buit de significats" que el consistori d'Ada Colau s'ha proposat modificar.

Mutisme de Zarzuela

Notícies relacionades

Amb aquesta finalitat, el govern municipal proposarà la restitució de l'estàtua dedicada a la República i el medalló en honor a Francesc Pi i Margall, inaugurada a la Segona República i eliminada després pel franquisme. L'ajuntament preveu entaular un diàleg amb les entitats de Nou Barris que actualment són dipositàries d'aquestes relíquies.

El portaveu oficial de la Zarzuela ha evitat pronunciar-se respecte aquesta decisió adoptada pel govern municipal de Colau, informa Pilar Santos.