els preparatius de la festa major de barcelona
L'ajuntament retira la missa de la Mercè del programa oficial
Buenafuente serà el pregoner i el cartell de la festa el firma l'irlandès Sean Scully
L'alcaldessa apel·la a l'aconfessionalitat de l'Estat per deslligar-se de la cerimònia

Andreu Buenafuente i l’alcaldessa Ada Colau, davant el cartell oficial de les festes de la Mercè, obra de l’artista irlandès Sean Scully. /
«No participaré en la missa de la Mercè». Així de clara va ser ahir l'alcaldessa Ada Colau al presentar el programa de la festa major de la patrona de Barcelona, que se celebrarà del 18 al 24 de setembre, amb l'humorista Andreu Buenafuente de pregoner i l'artista irlandès Sean Scully com a autor d'un grisenc cartell. Buenos Aires serà la ciutat convidada.
A la celebració religiosa que es convoca cada 24 de setembre a la basílica de la Mercè sempre hi ha assistit l'alcalde acompanyat de regidors de totes les formacions, menys d'ICV (ara integrada a Barcelona en Comú, la formació que governa la ciutat), que sempre ha declinat la invitació. «La missa no ha de formar part del programa institucional. El nostre Estat és aconfessional. Ens devem a un principi democràtic bàsic: la convivència de totes les religions. Hem de separar les tradicions religioses dels organismes oficials i actualitzar i adaptar la festa al que és el principi bàsic de laïcitat de les institucions, com han fet altres grans ciutats», va indicar Colau. El que sí que mantindrà dins dels actes oficials és el Seguici popular, que surt de la mateixa basílica i al qual també assisteixen les autoritats.
«El govern municipal ha de representar tots els ciutadans. Per això ni jo, com a alcaldessa, ni cap càrrec del Govern assistirem a la missa en representació de l'ajuntament. A títol personal hi ha llibertat total per a qui vulgui anar-hi», va concretar Colau.
LA RESPOSTA / Un portaveu de l'arquebisbat de Barcelona va assegurar que «com cada any» la missa de la Mercè se celebrarà amb normalitat. «Tothom hi està convidat. No n'excloem ningú», va dir el gabinet de comunicació de l'arquebisbe de Barcelona, Lluís Martínez Sistach.
L'any passat, a la sortida d'aquesta missa, el llavors alcalde, Xavier Trias, va ser escridassat per col·lectius veïnals, sobretot del districte de Ciutat Vella, que protestaven per les molèsties que els causa el turisme i la falta d'una resposta eficaç per part del Govern municipal.
Notícies relacionadesDRET FONAMENTAL / Colau va assenyalar que la cultura és un dret fonamental. «Treballarem perquè la cultura sigui un dret comú per a tots els veïns», va prometre en el primer acte cultural que presentava com a alcaldessa. Al seu costat, Berta Sureda, que divendres passat es va incorporar al govern municipal com a comissionada de Cultura, va exposar que no hi han d'haver distàncies entre els agents culturals de base i les institucions. «La Mercè és la gran festa de la ciutadania i ha de ser participativa». En aquest sentit, Colau va avançar que en pròximes edicions la celebració s'estendrà a tots els barris de Barcelona. «Sense que el centre perdi protagonisme, els barris tindran més importància en la Mercè del 2016», va dir.
Andreu Buenafuente va explicar que quan va rebre la trucada de Colau proposant-li que fos ell el pregoner de la festa, va pensar que era una broma. «Estava convençut que algú imitava la seva veu», va confessar. La raó d'aquesta sospita: «Estic treballant en la meva primera pel·lícula, que curiosament es titula El pregó. Vaig pensar que la trucada no era real, que era una magnífica campanya de màrqueting».
- Un policia de Badalona serà jutjat per falsejar quilometratge
- La nadinemania conquereix el món de l’òpera
- Habitatge Gonzalo Bernardos avisa els espanyols: «Els que es vulguin comprar una casa s’han d’afanyar»
- Electricitat Causes de l’apagada i solucions perquè no es repeteixi: els experts vaticinen què passarà a partir d’ara a Espanya
- Els vàpers tornen a les platges de BCN després d’un revés judicial