pugna en un sector econòmic clau

BCN modificarà la norma de terrasses, que qualifica de "nyap"

L'equip de Colau diu que aquest estiu no és a temps d'evitar-ne l'aplicació

El comerç unit reclama un ple urgent per frenar els tancaments massius

La norma preveu retirar la terrassa de la Bodega Sepúlveda, a Sant Antoni.

La norma preveu retirar la terrassa de la Bodega Sepúlveda, a Sant Antoni. / RICARD CUGAT

5
Es llegeix en minuts
PATRICIA CASTÁN / CRISTINA BUESA
BARCELONA

Molts barcelonins aprofiten aquests dies les que poden ser les seves últimes canyes a la fresca a la seva terrassa de barri favorita. Que aquestes taules desapareguin o no dependrà de l'aplicació «per imperatiu legal i amb sentit comú» que el nou equip de govern faci de la norma aquest estiu. Segons si és més o menys permissiu. I és que ahir la tinenta d'alcalde d'Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, Janet Sanz, va opinar que l'ordenança impulsada per l'exalcalde Xavier Trias és un «nyap» i necessitarà modificacions, encara que va descartar que puguin ser imminents. En canvi, el sector del comerç va fer pinya com mai en la seva petició de la celebració d'un ple on se suspenguin de forma immediata els dos articles que obliguen a reduir o eliminar fins a 2.200 de les 4.600 terrasses de la ciutat aquest mateix estiu.

El Gremi de Restauració es va aliar, en un gest inèdit, amb els representants de la Fundació Barcelona Comerç, de Barcelona Oberta (eixos turístics), de PIMEC i del Consell de Gremis de Comerç, Serveis i Turisme de Barcelona per reclamar un ple extraordinari que serveixi per anul·lar els articles 10 i 11 de l'ordenança de terrasses (que estipulen les distàncies que han de complir respecte a façanes, passos de vianants, calçades...), amb efecte urgent, encarant així una posterior modificació d'altres aspectes. Segons el president dels restauradors, Pere Chias, la reducció seria un  enorme llast just en el moment «en què el consum es recupera».

EN DISPUTA / El col·lectiu esgrimeix que l'aplicació de la norma és discutible (aliena a la realitat dels districtes i vertebrada rígidament des de l'àrea d'Urbanisme) i que les seves conseqüències econòmiques són pitjors del que apunta qualsevol previsió, ja que implicarà el tancament de molts negocis al perdre fins al 75% o fins i tot el 100% de les seves taules al carrer, com va avançar aquest diari fa dues setmanes. Des del comerç de barri, Vicenç Gasca va emfatitzar que les terrasses «donen vida als eixos comercials i no es pot condemnar molts bars a desaparèixer». I Miquel Àngel Fraile, secretari del Consell, va defensar que amb la temporada en marxa i planificada «ara no toca» fer neteja, sinó «tran-quil·litzar el sector».

HERÈNCIA / La norma és un llegat enverinat del mandat de Trias. A la primavera, quan als despatxos municipals es va conèixer l'impacte que tindria l'aplicació corresponent a aquest any, CiU va assumir que es podria ajustar l'assumpte de les distàncies per evitar una escabetxada, si així ho acordava la taula tècnica creada amb totes les parts. Però amb el triomf d'Ada Colau, el nou equip de govern es va trobar amb una ordenança vigent, que volia analitzar amb lupa,  i amb l'enviament que ja s'havia iniciat de comunicats als milers d'afectats per la reducció.

Segons Sanz, es veuen obligats a seguir un guió escrit. El seu grup no ha tingut manies a l'hora d'aplicar una moratòria per als establiments turístics ni tampoc per parar el pla especial de la Rambla, però amb les terrasses l'única sortida que els queda és començar de zero. «Modificar l'ordenança és el mateix que fer-ne una de nova», va defensar ahir. Serien necessaris diversos mesos abans de la tramitació, de manera que aquest estiu no es podria parar.

IMPARABLE / La regidora va qualificar l'ordenança aprovada per CiU i PP de «nyap» però va dir que el reglament orgànic municipal (ROM) marca que el procediment «no es pot parar». Va revelar que havia demanat un informe jurídic tot just accedir al càrrec per saber què podia fer però que la resposta de la secretaria de l'ajuntament havia sigut contundent: per aplicar canvis s'ha d'obrir novament el procés, fer-ne una aprovació inicial, dialogar amb l'oposició i el sector, resoldre al·legacions una altra vegada i finalment portar-lo un altre cop al ple perquè s'aprovi definitivament.

En canvi, el director del Gremi de Restauració, Roger Pallarols, va assegurar que havia consultat a tres gabinets jurídics la qüestió, i en va obtenir una mateixa resposta: parar l'aplicació és possible si en un plenari municipal s'aprova «la suspensió de determinats articles i se'ls deixa sense efecte». La maniobra no seria una modificació, ressalta.

EN SUSPENS / D'aquesta pugna jurídica dependrà que aquest estiu sobrevisquin més o menys taules i, per tant, llocs de treball. Però el debat és complex, perquè la normativa també persegueix oxigenar zones ara saturades de taules, com reclamaven entitats veïnals. Només que les zones turístiques, amb regulació especial pendent, són precisament les úniques alienes encara a la retallada. «Hem portat el conflicte a les terrasses que no eren conflictives», va dir Pallarols.

Sanz sí que va anunciar la convocatòria urgent de la comissió tècnica de terrasses, a la qual s'incorporarà la Federació d'Associacions de Veïns i Veïnes de Barcelona (FAVB), que per lògica farà prevaldre la defensa de l'ús de vianants de l'espai públic en el debat. La tinenta d'alcalde va evitar expressament admetre que el seu govern farà els ulls grossos amb les terrasses que no compleixin, però va dir que aplicarà «el sentit comú i l'equilibri» les pròximes setmanes.

MÉS DIÀLEG / Alguns grups de l'oposició van apostar ahir per convocar el reclamat ple extraordinari per tractar l'assumpte, com Ciutadans.

El seu portaveu, Paco Sierra, va exposar que contactaran amb els altres partits amb aquest objectiu. No obstant, en principi només el PP estaria disposat a sumar-s'hi, malgrat que els seus vots al seu dia van servir per tirar endavant la norma. El seu cap de files, Alberto Fernández, va insistir que Barcelona en Comú (BC) havia de convocar la comissió tècnica de terrasses i impulsar una moratòria.

Notícies relacionades

El PSC, conciliador, ho va aprofitar per carregar contra CiU. «Ara patim les conseqüències de dos anys de llei de la selva i barra lliure», va descriure el president del grup, Jaume Collboni, que va aconsellar al govern de Colau que dialogui amb el sector i, en cas de no fer-ho, es va reservar la possibilitat de sumar-se a la petició d'un ple. Des d'ERC van recomanar al govern que aquest estiu sigui lax a l'hora d'aplicar la norma i que es posi ferm de cara a la tardor i les oportunes modificacions.

INCORPORAR LA FAVB / Des de CiU, artífex de la controvertida regulació, van mantenir que l'ordenança es va aprovar amb el consens de tots i que les tres inspeccions realitzades de les terrasses es van fer d'acord amb el sector, que es va responsabilitzar d'una de les revisions per encàrrec de l'ajuntament.  I admeten que hauria pogut ajustar-se abans de la seva implantació final.