L'EFECTE AL CARRER

Contradicció en safata

La tolerància en alguns eixos turístics va encendre el debat sobre la invasió de l'espai públic

Els locals de barri, però, són els que s'emporten de moment la pitjor part

Vianants comprimits 8 Escàs espai de pas entre una terrassa del passeig de Gràcia i una façana en obres, ahir.

Vianants comprimits 8 Escàs espai de pas entre una terrassa del passeig de Gràcia i una façana en obres, ahir. / RICARD CUGAT

2
Es llegeix en minuts
PATRICIA CASTÁN
BARCELONA

La matemàtica és difícil de casar amb els tragos, les tapes i l'alegre xerrameca estival a les terrasses. Si l'Ajuntament de Barcelona aplica el metre amb rigorositat haurà d'escombrar no només milers de taules i cadires, sinó també centenars de punts de trobada quotidians. Un altre damnificat amb història, que se suma a la llista que ha aparegut a les pàgines d'EL PERIÓDICO en les últimes dues setmanes, és la terrassa de la Bodega Sepúlveda. Dècades d'història per a una tisorada sentenciada sobre la base de la nova normativa. No perquè les seves tres taules siguin moltes, sinó perquè fa un parell d'anys es va instal·lar molt a prop una parada d'autobús i la distància ara és incompatible amb l'activitat. Si l'aritmètica s'imposa, serà el final.

Les entitats veïnals van reivindicar, amb raó en molts casos, que l'actual ordenança primés el vianant abans que el negoci privat que es val de la via pública. A la FAVB veien «inadmissible» eliminar bancs públics per instal·lar-hi terrasses, especialment en eixos presos pel turisme.

Però la regulació d'aquesta trentena de zones turístiques o especialment concorregudes de terrasses s'ha deixat justament per al final. I els primers a ser regulats

-els negocis de barri, en general- són els que pateixen ara els greuges comparatius que es van voler eradicar amb una megaordenança. «El que es decideixi ha de ser igual per a tothom, perquè alguns hem acatat l'ordre, encara que sigui injusta», explicava ahir un operador del carrer d'Urgell, que ha perdut la meitat del seu espai habitual.

Múltiples fronts

A la zona alta prossegueix la recollida de firmes i es planteja una acció popular, amb cadires al carrer, per fer soroll. A Sants, es pregunten quantes terrasses decapitades arrossegaran petits negocis de barri que amb prou feines tenen clients si només conserven la seva oferta interior. A Gràcia s'eliminaran establiments amb dècades d'història. En alguns casos només caldria tolerar 10 centímetres de menys de distància respecte a una façana o una cruïlla...

Notícies relacionades

«L'ajuntament s'oblida que els que utilitzen les terrasses també són veïns», deien ahir els comerciants aglutinats davant l'ajuntament, buscant un terme mitjà que eviti la sobreocupació dels carrers sense castigar perillosament l'oferta ja consolidada. En canvi, sí que sembla urgent posar ordre en els carrers d'èxit. Aquest diari ja va documentar fa unes setmanes l'overbooking de taules en punts com la plaça Reial, I l'acabat de renovar passeig de Gràcia compta amb alguns vetlladors, com el de la foto o a uns passos del cine Comedia, on les taules devoren la nova vorera mentre el sofert passejant s'empareda entre cadires i bastides.

A uns centenars de metres, a Bailèn, al bar Pirineus, la Mercedes es pregunta com quadraran els comptes del negoci familiar quan passi de sis taules de quatre cadires a només dues, per a parelles.