FRAU AL BAIX LLOBREGAT

Estafats 50 clients d'una agència de Sant Joan Despí

La immobiliària Ail Mar està acusada d'apropiació indeguda per valor de 120.400 €

La propietària no dipositava fiances i lloguers de clients, segons les denúncies

Instal·lacions de la immobiliària Ail Mar, a Sant Joan Despí, que continua tancada des del setembre.

Instal·lacions de la immobiliària Ail Mar, a Sant Joan Despí, que continua tancada des del setembre. / JOAN PUIG

2
Es llegeix en minuts
VÍCTOR VARGAS LLAMAS / SANT JOAN DESPÍ

La justícia investiga la propietària de la immobiliària Ail Mar, de Sant Joan Despí, com a presumpta responsable d'un delicte d'apropiació indeguda pel qual es podria haver apoderat de 120.400 euros d'almenys 50 antics clients, la majoria veïns del barri de les Planes. L'acusada, M.I.S., aprofitava que bona part d'aquestes persones són d'edat avançada i extracció humil per  guanyar-se la seva confiança i oferir-se com a intermediària per a tràmits i pagaments, entre els quals s'incloïa el dipòsit de fiances dels contractes d'arrendament davant l'Institut Català del Sòl (Incasòl) i l'abonament de lloguers. La propietària de la immobiliària s'apropiava suposadament d'algunes d'aquestes quantitats, que no arribaven al destinatari previst.

Del total de la suma, 89.400 euros corresponen a fiances que havien de dipositar-se a l'Incasòl i 31.000 al pagament de lloguers. Com que davant la llei el responsable que l'ingrés de la fiança es faci efectiu és el propietari de l'immoble, alguns dels afectats s'han vist obligats a abonar el dipòsit preceptiu a l'Incasòl a l'espera de la resolució judicial del cas. La xifra d'aquests abonaments per duplicat per a fiances puja a 36.400 euros.

IRREGULARITATS / Les primeres denúncies es van registrar l'octubre del 2013 a la comissaria dels Mossos de Cornellà, que va apreciar una manera d'operar similar en tots els casos. Els investigadors i l'Incasòl van inspeccionar el local i van detectar una trentena de contractes de lloguer sense regularitzar, al no haver-se ingressat les fiances que M.I.S. gestionava prèvia autorització dels seus  clients. Al mes següent, els Mossos i l'Incasòl van organitzar una reunió amb els afectats per assessorar-los. Entre les víctimes hi figura fins i tot una persona que rebia subvencions socials per al seu lloguer social, donada la seva precària situació, que ha perdut 5.300 euros.

Notícies relacionades

El cas va cobrar notorietat pel barri i, a més, van començar a arribar requeriments de l'Incasòl perquè els afectats ingressessin les fiances amb les seves respectives penalitzacions. Això explica que a partir del primer trimestre del 2014 s'incrementessin sensiblement les denúncies. «Moltes víctimes són grans i no han volgut preocupar la família», sostenen els investigadors.

Els Mossos han traslladat les denúncies al jutjat de Sant Feliu, mentre que l'Associació de Veïns de les Planes ha recorregut a un advocat per donar cobertura legal als afectats. L'acusada ja va estar detinguda l'abril i el setembre de l'any passat. A causa de la pressió veïnal, va haver de tancar les portes del negoci fa nou mesos. Des d'aleshores, s'ha dificultat la seva localització al no donar resposta a tres ordres d'indagació de domicili per part de la policia catalana.