cine. DOCUMENTAL

El mirall de la realitat

'La lista de Falciani', del director britànic Ben Lewis, és un dels atractius del Festival Internacional de Cine Documental, que se celebra fins al 31 de maig.

L’entrada del cine Aribau, després d’una projecció, en la passada edició de DocsBarcelona.

L’entrada del cine Aribau, després d’una projecció, en la passada edició de DocsBarcelona. / DOCSBARCELONA

1
Es llegeix en minuts
CRISTINA SAVALL / BARCELONA

La lista de Falciani, una coproducció catalanoalemanya, s'estrenarà dins de l'edició número 18 de DocsBarcelona en ple debat sobre la impunitat del frau fiscal. La pel·lícula relata l'epopeia d'Hervé Falciani, un antic enginyer de sistemes de l'HSBC, que el 2008 va sostreure informació encriptada de 130.000 clients de la filial a Ginebra del seu banc. Les dades van ajudar a descobrir comptes secrets al laberíntic paradís fiscal de Suïssa de més de 600 espanyols, que van haver de regularitzar la seva situació amb Hisenda.

Ben Lewis, realitzador britànic que col·labora amb la BBC, ha dirigit La lista de Falciani, després de sorprendre fa tres anys al festival de Sundance amb Google and the world brain (Google i el cervell mundial).

En el seu nou documental relata els sis anys intensos en què l'informàtic es va convertir en un fugitiu. Però la qüestió de fons de la pel·lícula inaugural és polsar l'opinió pública per determinar fins a quin punt s'ha de respectar la protecció del secret bancari quan encobreix defraudadors fiscals. La seva projecció està prevista els dies 27, 29 i 30 als cines Aribau.

La programació del DocsBarcelona aposta, en la majoria de títols, sobre segur amb una selecció de pel·lícules amb impressionant recorregut internacional. Algunes, com Virunga, d'Orlando von Einsiedel, fins i tot han sigut nominades a l'Oscar al millor documental. Dins de la retrospectiva El Documental del Mes 10 anys es recuperen algunes joies que han recorregut les sales com Cinco Cámaras Rotas, codirigida per Emad Burnat i Guy Davidi, que van guanyar el premi al millor director documental a Sundance.

Dancing with María (Ballant amb María), la pel·lícula de clausura dirigida per Ivan Gergolet, va ser seleccionada l'any passat als festivals internacionals de cine de Venècia, de Mar del Plata, de Zagreb i de Göteborg. Va sobre María Fux, una professora de dansa que als seus 93 anys continua impartint classes en una escola de Buenos Aires, mentre lluita contra els límits de la vellesa.

Notícies relacionades

També hi haurà una sessió especial dedicada al documental interactiu en què es projectarà Las Sinsombrero, produït per Tània Balló, Serrana Torres i Manuel Jiménez.

Projeccions a Aribau Club (Gran Via, 565) i al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (Montalegre, 5) i classes magistrals a la Pedrera (Provença, 261). Entrades: 4 i 6 €. web: www.docsbarcelona.com.