RECONEIXEMENT

'Ciutat morta' s'emporta el premi al millor audiovisual Ciutat de Barcelona

Els guardons que promou l'ajuntament destaquen "l'exercici de llibertat d'expressió a través del cine denúncia"

Manifestació a la plaça de Sant Jaume de Barcelona després de l’emissió del documental ’Ciutat Morta’.

Manifestació a la plaça de Sant Jaume de Barcelona després de l’emissió del documental ’Ciutat Morta’. / TWITTER

1
Es llegeix en minuts
CRISTINA SAVALL / BARCELONA

Els premis Ciutat de Barcelona 2014 reconeixen el controvertit documental com la millor obra audiovisual per "l'exercici de llibertat d'expressió a través d'un cine de denúncia indispensable en qualsevol societat", segons l'acta del jurat presidit pel crític cinematogràfic Àlex Gorina, que atorga el premi per majoria, no per unanimitat.

Jaume Ciuranaregidor de Cultura, ha argumentat aquest dimarts, després de la lectura dels premiats, que l'Ajuntament de Barcelona fuig d'intervencionismes. "És un premi a la llibertat creadora", ha dit Ciurana, en referència a aquesta pel·lícula que, arran de la seva emissió al gener pel Canal 33, ha generat dubtes i ha aconseguit que ERC, CUP, ICV i Guanyem demanessin la reobertura del cas 4-F, que va ser denegada.

Notícies relacionades

El documental de Xavier Artigas Xapo Ortega denuncia l'empresonament d'innocents per les lesions sofertes per un guàrdia urbà el 4 de febrer del 2006, així com tortures policials, i recorda la mort per suïcidi durant un permís carcerari d'una de les condemnades, Patricia Heras.

En la relació de premiats també destaquen Sol Picó (dansa), Carles Martínez (teatre), Circ Raluy (circ), Albert Guinovart (música), Coordinadora d'Entitats Sardanistes de Barcelona (cultura popular i tradicional), Toni Sala, per 'El cas Pujol' (literatura el llengua catalana), Ignacio Vidal-Folch, per 'Pronto seremos felices' (literatura en llengua castellana), 'L'Avenç' (mitjans de comunicació), Enric Rovira (gastronomia) i Jaume Plensa (projecció internacional de Barcelona), entre altres.