ENTREVISTA AMB LA Urbanista de l¿IVM
Mireille Apel-Muller: "Barcelona és un referent internacional"

Mireille Apel-Muller.
L'Institut pour la Ville en Mouvement (IVM) va néixer el 2000 per iniciativa del fabricant d'automòbils PSA Peugeot Citroën, conscient dels riscos dels desplaçaments a les ciutats, on viu el 80% de la població mundial. En l'actualitat l'IVM, amb seu a París, és conegut pels seus innovadors experiments socials dirigits a millorar la qualitat de l'espai públic. La seva delegada i urbanista, Mireille Apel-Muller, resumeix la filosofia dels seus projectes.
-¿Com abordeu els problemes de mobilitat des de l'IVM?
-Com que la mobilitat no és únicament un problema de transport, sinó un problema social, si volem innovar hem d'observar la societat en el seu conjunt: la transformació dels estils de vida, les estructures familiars, les relacions a la feina i a la vivenda, el rol de la tecnologia de la informació a la vida quotidiana, la dispersió del creixement urbà...
-La mobilitat requereix una visió multidisciplinària.
-Sí, per això traballem amb diversos perfils: sociòlegs, urbanistes, antropòlegs, científics, ecologistes, economistes, arquitectes, dissenyadors, artistes...Tots ells tenen una determinada funció en la creació de la ciutat, avui i demà. Una ciutat és complexa, com la societat, però ha de ser amable, inclusiva, oferir oportunitats per a tothom, sostenible i factible des del punt de vista econòmic i del de la gestió pública.
-Iniciatives com el concurs d'idees Passatges Metropolitans busquen eliminar barreres.
-Exacte. Durant molt temps es va pensar que la mobilitat a les ciutats era un tema de grans xarxes i dissenys produïts per uns enginyers que tenen com a prioritat l'organització i la gestió del flux. Aquest urbanisme de grans infraestructures monofuncionals ha afavorit la creació de barreres, per a alguns infranquejables.
-¿Les petites actuacions poden tenir grans repercussions?
-Sí, no han de ser actes simbòlics. Han de resoldre necessitats, obrir camins fins ara inaccessibles. És un tema d'escala. De volum, però també de temps. ¿Què podem fer ara? ¿Què és prioritari?
-L'IVM és un punt de trobada i reflexió internacional.
-L'IVM ha treballat amb 30 ciutats, en una varietat de projectes que van des de l'assaig de nous serveis de transport per a col·lectius amb dificultats en una desena de ciutats franceses al disseny de la informació de transport intermodal a Buenos Aires, per posar només dos exemples.
Notícies relacionades-¿Com va sorgir la idea de treballar amb l'AMB?
-Barcelona és un referent internacional, amb experiència en la integració d'espai públic i infraestructures des d'una visió qualitativa. W
- Fenomen en auge La venda a pes de 'caixes sorpresa' d'Amazon arriba al centre de Barcelona: "És com una loteria"
- Universitat Més de 250 professors universitaris exigeixen a la UB que investigui el cas Ramón Flecha
- MUNDIAL DE CLUBS Luis Enrique ignora Mbappé: «Soc soci culer, per això sempre em motiva jugar contra el Madrid»
- Previsió meteorològica Catalunya, en alerta per fortes pluges: aquestes són les zones on més pot ploure
- Detingut per matar d’una punyalada un multireincident al Prat de Llobregat per una venjança
- Avenç científic La recerca d’un tractament per a una nena amb un càncer agressiu obre una bretxa d’esperança davant una malaltia minoritària
- Infraestructures La Zona Franca invertirà 40 milions en la seu de Salut Pública de BCN
- Transports El Govern facilita la venda de Talgo a Sidenor amb l’entrada de la SEPI
- Junta general Inditex obrirà botigues a l’Iraq i inverteix en l’‘start-up’ Theker Robotics
- Tempesta judicial i política L’UCO busca diners de la trama Cerdán en feixos de bitllets amagats