exposició. GRAVATS ANTICS

La col·lecció Gelonch

El Museu Frederic Marès exhibeix làmines de reis i d'escenes bèl·liques relacionades amb la guerra de successió i el setge de Barcelona a 'Una mirada al 1700'.

Museu Frederic Marès. Plaça de Sant Iu, 5. De dimarts a dissabte: de 10.00 a 19.00 hores. Diumenges i festius: d’11.00 a 20.00 hores. Dilluns tancat, excepte festius. 4,20 euros.

L’àngel del desaparegut retaule major de Santa Maria del Mar, que va patir un incendi, davant els gravats.

L’àngel del desaparegut retaule major de Santa Maria del Mar, que va patir un incendi, davant els gravats. / rICARD CUGAT

1
Es llegeix en minuts
CRISTINA SAVALL
BARCELONA

Antoni Gelonch Viladegut (Lleida, 1956) és assessor de la indústria farmacèutica i col·leccionista sobretot de gravats antics que il·lustren batalles i arribades de reis a una ciutat. Les làmines europees del segle XVII i XVIII relacionades amb el setge de Barcelona, que ell ha anat recopilant des del 1992 a través de subhastes, de compres a particulars i de galeries, són les peces més valuoses d'Una mirada al 1700, l'exposició del Museu Frederic Marès dedicada al poder, al territori, a la guerra, a la vida quotidiana i a la devoció religiosa a la Catalunya de fa tres segles.

Alguns d'aquests gravats que s'exhibeixen ara amb motiu del Tricentenari pertanyen a l'anomenada literatura de canya i cordill, quan aquestes il·lustracions es venien impreses als carrers penjades d'una corda prima. «És el precursor del fotoperiodisme. Aquests gravats tenen un valor estètic i també documental a l'explicar el que estava passant», considera el periodista i historiador Toni Soler, comissari dels actes del Tricentenari.

«Són peces originals que acosten visualment el visitant als protagonistes del conflicte dinàstic que va desencadenar la guerra a través de retrats realitzats per gravadors», destaca Josep Maria Trullén, director del Museu Frederic Marès, que afegeix que és una exposició de producció pròpia assessorada per  Xevi Camprubí, doctor en Història Moderna. La mostra incorpora objectes d'aquella època de la mateixa col·lecció del museu, com un sonall de plata amb una sirena, amulets contra les malalties, un pot de mel, una safateta per a la xocolata o ampolletes de farmàcies.

Notícies relacionades

Camprubí  informa que la manera d'il·lustrar en gravats les batalles a Barcelona de la guerra de successió va ser «un referent» a tot Europa.

Entre els gravats, en destaca un de recent adquisició procedent de València. Es tracta d'un retrat en aiguafort de Felip V, nét de Lluís XIV de França, dibuixat per Joan Baptista Ravanals el 1701, un any després de coronar-se rei d'Espanya. Sota el dibuix, en què el monarca apareix amb una perruca i una mica obès, queda escrit «nascut per ocupar el tron més gran d'Europa».