aniversari d'un equipament de gran prestigi internacional

CosmoCaixa es renova per no envellir al complir 10 anys

El gran cap d'un triceratop rebrà els visitants al vestíbul del centre

El centre es fixa com a meta despertar la curiositat dels joves per la ciència

Quatre adolescents, ahir, en una de les sales d’experimentació de CosmoCaixa.

Quatre adolescents, ahir, en una de les sales d’experimentació de CosmoCaixa. / FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
CARLES COLS
BARCELONA

CosmoCaixa celebrarà el 25 de setembre que ve 10 anys de vida amb una xifra acumulada de visitants de la qual presumir, vuit milions, que no està gens malament, però amb un repte inesperat per aconseguir no ser víctima d'una obsolescència prematura. Així que la directora general adjunta de la Fundació La Caixa, Elisa Durán, va presentar ahir el que en principi hauria de ser només una festa d'aniversari com una oportunitat de donar un salt qualitatiu endavant. D'entrada, per fer boca, l'accés principal de CosmoCaixa serà redecorat el 21 de juny amb un crani de triceratop, el més capgròs dels dinosaures que van poblar la Terra, i que va ser adquirit el 2006 per 60.000 euros en una fira de fòssils de Dakota.

El triceratop, per si sol, ja té atractiu. Els dinosaures, de fet, sempre són un exposició d'èxit garantit. Però el repte del CosmoCaixa -va acceptar Durán- és més gran. Quan fa 10 anys els visitants accedien a les sales d'exhibició, era impensable el que passa avui, que a través del telèfon que porten a la seva butxaca poden accedir de forma gairebé immediata a més informació de la que brinden els panells explicatius de CosmoCaixa. El salt tecnològic realitzat aquests últims 10 anys ha deixat una mica caduques algunes peces amb les quals els visitants poden interactuar a la recerca de dades. La renovació a fons està en estudi, però per començar està prevista la millora substancial d'alguns espais, com l'extraordinari bosc inundat, potser el millor de CosmoCaixa, que serà dotat de millor material interpretatiu.

LA BASE ANTÀRTIDA / Altres novetats previstes són la recuperació, ara com a peça de museu, de la base antàrtica que va dirigir entre el 1989 i el 1993 l'oceanògrafa Josefina Castellví, i la projecció d'una nova pel·lícula en tres dimensions al planetari a partir del 21 de juny.

Notícies relacionades

Les exposicions temporals en cartera també tenen molt bona pinta (una sobre criptografia, una altra sobre el cervell humà...), que segur que captaran públic, però sembla més difícil d'encarar un altre repte que Durán va posar sobre la taula: «Només un 8% dels visitants tenen entre 15 i 25 anys». El problema és greu, no per al CosmoCaixa, sinó per al conjunt de la societat, perquè el dèficit de vocacions científiques compromet l'economia del país, va assegurar la directora general.

Per sembrar aquell erm, la direcció del centre ha segellat un acord amb el Massachusetts Institute of Technology (MIT), amb l'Exploratorium de San Francisco i amb la National Science Foundation dels Estats Units per desenvolupar a Barcelona un projecte d'aprenentatge científic a partir de l'experimentació. També així pretén combatre l'obsolescència imprevista.